Cum sa-ti convingi copilul sa bea apa

/ / Modificat: 2016-08-02
Cum sa-ti convingi copilul sa bea apa

Apa nu este cea mai tentanta bautura pentru copii. Ar da-o la schimb oricand pentru un suculet dulce de fructe sau alte bauturi care au arome si gusturi dulci si delicioase. Insa apa ramane cea mai recomandata bautura pentru hidratarea organismului si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a copilului!

Exista posibilitatea si ca micutul sa refuze din prima apa, atunci cand o introduci in alimentatia lui, la varsta de bebelusi. Este important sa ii deschizi "apetitul" pentru apa, deoarece va fi nevoit sa consume cantitati destul de mari in copilaria lui si la maturitate!

Care sunt beneficiile consumului de apa la copii?

Consumul de apa il protejeaza pe micut de o gramada de probleme de sanatate si de afectiuni, pe care consumul sucurilor sau al altor bauturi le poate inrautati sau declansa.

Obezitatea este prima pe lista afectiunilor pe care le combate consumul de apa la copii.

Urmatoarea este diabetul, care poate fi declansat in urma consumului mare de sucuri cu zahar. Si cariile sunt pe lista problemelor cauzate de consumul de sucuri indulcite.

Desi este lipsita de nutrienti, apa ajuta copilul sa fie energic si binedispus pe timpul zilei si contribuie la functionarea tuturor organelor din corp.

Sunt multe probleme pe care apa le poate preveni, de aceea, consumul ei este esential pentru sanatatea oricarui copil.

Trucuri prin care sa il convingi pe copil sa bea apa

Atunci cand constati ca nu ai nicio sansa in a-l convinge pe micutul tau sa bea apa, oricat de mult l-ai ruga, este timpul sa apelezi la cateva trucuri utile in acest sens!

Canute colorate si amuzante

Copilul mananca si bea mai intai cu ochii, ca oricare alta persoana. Daca ii place ceea ce vede, s-ar putea sa ii acorde o prima sansa, orice gust ar avea. Este posibil sa reusesti sa il convingi sa bea apa, daca aceasta este pusa intr-un recipient care il atrage. Alege-i canute de bebelusi sau copii imprimate cu desenele lui preferate si colorate cat mai vesel.

Paiul magic

Sa bea pur si simplu dintr-un pahar, fie el si colorat, s-ar putea sa i se para destul de plictisitor prichindelului tau.

Insa daca ii pui si un pai haios, in forma de animalut sau alte modele amuzante, si bei si tu cu unul, s-ar putea ca interesul lui sa fie mai crescut fata de bautura, fie ea si o simpla apa. Este posibil ca in acest caz, bautura din recipient sa conteze mai putin si sa fie mai atras de a bea cu acel pai "magic" care-l ajuta sa soarba bautura. Este o situatie in care ambii aveti de castigat - pentru tine ca isi bea doza zilnica recomandata de apa, iar pentru el ca se distreaza copios cu noile accesorii de baut.

Apa aromata

In mod cert, gustul dulce este preferatul copilului. Nici aromele fructelor nu ii sunt total indiferente. De aceea ii plac atat de mult sucurile pentru copii pe care probabil ca i le-ai oferit deja din comert.

Este timpul sa transformi apa intr-un "suc" ceva mai special si mai sanatos decat ceea ce se gaseste pe piata. Pune in canuta copilului apa, presara putina zeama de lamaie si miere si gata, ai transformat-o in cea mai delicioasa limonada. Poti adauga si niste cuburi de gheata, iar micutul se va infrupta din bautura fara sa clipeasca, Va adora sa se joace cu cuburile de gheata si sa le vada topindu-se in apa, iar gustul dulce-acrisor va fi mult mai pe placul lui decat apa.

Daca limonada nu ii este pe plac, poti incerca sa adaugi si alte fructe sau poti face niste compoturi delicioase din ele.

Copilul "bea" apa si din mancare

Aproximativ 25% din totalul lichidelor de care copilul are nevoie zilnic il ia din mancare, in special din fructe si legume. Tot ceea ce mananca micutul tau contine apa, in proportii mai mari sau mai mici, si contribuie la totalul zilnic de fluide, insa apa ramane sursa principala de lichide si de hidratare a organismului.

Iata care este continutul de apa al unora dintre cele mai consumate alimente de copii:

  • banana - 75%;
  • mar - 85%;
  • broccoli (gatit) - 89%;
  • morcovi (gatit) - 90%;
  • struguri - 81%;
  • macaroane - 62%;
  • ovaz (gatit) - 84%;
  • pepene rosu - 91%;
  • orez alb, gatit - 68%;
  • iaurt - 75%.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa baut copii Consum apa copii Bauturi copii Alimentatie copii Hidratare copii Apa baut bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre