Plansele de colorat incurajeaza creativitatea

/ / Modificat: 2014-12-05
Plansele de colorat incurajeaza creativitatea

Plansele de colorat reprezinta o modalitate distractiva si educativa pentru dezvoltarea creativitatii copiilor. Copiii invata o multime de lucruri in timp ce coloreaza planse: invata sa recunoasca culorile, isi imbunatatesc functiile motorii fine si dexteritatea si isi exprima emotiile intr-un mod artistic.

Recunoasterea culorilor

Plansele de colorat ajuta copiii sa invete mai usor culorile. Copilul tau invata astfel culorile de baza, culorile secundare, tonuri, umbre si felul in care se pot combina anumite culori pentru a forma altele.

Imbunatatirea functiilor motorii fine

Si functiile motorii sunt imbunatatite, coloratul implicand miscari fine de precizie. Coloratul planselor il poate ajuta pe copilul tau si la capitolul dexteritate si coordonare, fiind o actiune care implica mai multe functii: vazul, atingerea etc.

Exprimarea sentimentelor prin culoare

De asemenea, copilul tau va invata astfel sa isi exprime sentimentele si emotiile. Studiile arata ca exista fara dubiu o legatura intre emotii si culoare.

copil_jucarii

Copiii isi pot exprima astfel starea de spirit din acel moment (fie ca este bucuros, trist, dezamagit) prin alegerile pe care le face in spectrul culorilor. Il poti ajuta si tu la capitolul acesta prin intrebari de tipul "Atunci cand esti suparat ce culoare esti?", "Cand esti somnoros ce culoare esti?", "Ce culoare are fericirea?".

Incurajeaza creativitatea

Cel mai important lucru este insa faptul ca micutii isi dezvolta imaginatia prin plansele de colorat. Incurajeaza-l si tu pe copilul tau sa foloseasca tehnici cat mai diverse pentru a colora: poate folosi carioci, creioane colorate, creioane cerate, acuarele, guase, tempera. Incurajeaza-l sa experimenteze si cu felul in care le coloreaza: cu ajutorul pensulei sau chiar cu degetele.

Nu il obliga sa respecte neaparat modelul, sa foloseasca anumite culori si sa nu depaseasca liniile. Lasa-l pe el sa decida felul in care doreste sa coloreze respectiva imagine. 

O alta idee este sa il inveti cum sa "personalizeze" plansa de colorat cu ajutorul unor mici obiecte care pot inlocui partial culoarea. Invata-l sa lipeasca pe planse margelute, boabe de cafea, boabe de fasole, agrafe, chibrituri, nasturi, frunze, flori si orice vi se pare potrivit. 

De exemplu, nasul unui personaj poate fi reprezentat de un nasture mai mic, ochii de nasturi mai mari, gura de o agrafa, sprancenele de doua bete de chibrit si asa mai departe. Daca foloseste boabe de fasole, el le poate colora dupa ce le lipeste de plansa.

El poate decupa si lipi hartii colorate decupate in formele de pe plansa. Acest lucru il va ajuta sa invete mai usor fomele diferitelor obiecte, daca decupeaza de exemplu o pereche de ghetute, o minge sau un cosulet. 

Alege plansele potrivite pentru copilul tau

Planse de colorat amuzante

Planse de colorat cu animale

Planse de colorat cu inimioare

Planse de colorat cu desene animate

Planse de colorat Disney

Planse de colorat cu alfabetul

Planse de colorat cu anotimpuri

Planse de colorat cu fructe si legume

Planse de colorat cu flori

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Planse colorat Creativitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre