Poftele din timpul sarcinii - cum le explicam?

/ / Modificat: 2017-05-24
Poftele din timpul sarcinii - cum le explicam?

Pofta de un anumit aliment sau gust este o caracteristica incontestabila a graviditatii. Circa 85% dintre femei simt pofta pentru cel putin un produs in timpul sarcinii. Majoritatea femeilor resimt poftele in a doua parte a zilei sau seara si foarte putine dintre acestea ajung sa pofteasca la ceva pe timpul noptii.

Dar de ce se intampla ca, in timpul sarcinii, o femeie care manca foarte multa carne inainte sa nu poata suporta nici macar mirosul acesteia? De ce o vegetariana pofteste la preparate din carne? Cum se poate intampla ca o femeie sa nu reziste in fata unei salate de broccoli si alteia sa-i vina sa verse?

pofte-sarcina

Specialistii spun ca parte dintre aceste pofte sunt relationate cu modificarile hormonale care apar in corpul unei femei insarcinate. In timpul sarcinii se intampla acelasi lucru ca si in anumite perioade ale ciclului menstrual, cand, datorita hormonilor, o femeie poate avea diferite pofte. Aceeasi explicatie este valabila si pentru perioada menopauzei cand femeile pot simti diverse pofte sau aversiuni fata de anumite alimente.

Exista insa si teorii care sustin ca poftele se pot datora si nevoii corpului de a asimila anumite substante. Pofta de lapte ar putea insemna ca organismul tau are nevoie de o cantitate mai mare de calciu, pofta de fructe poate semnala lipsa vitaminei C. De fapt, fructele, laptele si produsele lactate (la fel ca si ciocolata si snacks-urile sarate) sunt cele mai des intalnite pofte in randul gravidelor.

Nevoia de proteine a corpului se poate transpune in pofta de carne rosie, la fel cum consumul de piersici poate suplini lipsa de beta-caroten. Totusi, pentru majoritatea gravidelor carnea este unul dintre alimentele neagreate si care provoaca neplaceri, foarte putine fiind cele care resimt pofta de carne.

Un lucru sigur este acela ca gusturile femeilor insarcinate se schimba de-a lungul sarcinii, iar acest lucru se reflecta in alimentatia pe care ele aleg sa o urmeze de-a lungul celor 9 luni. De exemplu, cele care urmeaza sa devina mamici au o afinitate mai mare pentru produsele dulci (in special ciocolata). Oamenii de stiinta spun ca aceasta ar putea fi cauza unei nevoi sporite de calorii in timpul sarcinii sau a lipsei de vitamina B.

Cu toate astea, sunt toate sansele ca poftele sa se datoreze si simplului motiv ca organismul tau lucreaza 24 de ore din 24 si 7 zile din 7 pentru a intretine un copil sanatos.

Pofta de produse necomestibile?!

Pofta de gheata sau poftele mai ciudate precum cea de apret sau de chistoace de tigara au fost legate cu lipsa de fier din organism, cu toate ca niciunul dintre aceste produse nu contine o cantitate insemnata din aceasta substanta. Despre pofta de produse necomestibile in mod normal, specialistii spun ca apare in majoritatea cazurilor datorita mirosului sau texturii produsului respectiv, nu gustului, avand in vedere ca din aceste produse corpul nu poate absorbi nutrienti.

Este bine ca acestea sa fie poftele nesatisfacute ale unei gravide intrucat pot face rau atat fatului, cat si mamei si, mai mult decat atat, pot ingreuna absorbtia si digestia alimentelor sanatoase pe care viitoarea mama le consuma.

Totusi, in cazul in care zatul de cafea, pasta de dinti, adezivul sau orice alt produs necomestibil iti face pofta e recomandat sa consulti medicul, este foarte probabil sa ai nevoie de un aport mai mare de fier sau alte vitamine sau minerale.

Exista si cazuri in care pofta de produse necomestibile relationeaza cu o boala psihica nemanifestata altfel, dar nu este cazul sa-ti faci griji, mai ales daca doctorul tau nu spune asta.

Sarcina pe trimestre si gusturi

Studiile au aratat ca in cel de-al doilea si in al treilea trimestru de sarcina, femeile prefera gusturile mai acrisoare, mai mult decat inainte de sarcina sau in primul trimestru al acesteia. Ca si preferinta pentru dulciuri, afinitatea pentru produsele acre ajuta femeile sa abordeze o dieta alimentara mult mai variata din care sa-si ia aportul necesar de calorii.

Pofta de acru poate explica si clasicele placeri ale femeilor insarcinate de a manca muraturi. Iar cum fructele sunt o combinatie de gust dulce si acru, se explica si de ce acestea sunt dintre cele mai poftite alimente in timpul perioadei de graviditate.

Pe parcursul sarcinii, majoritatea femeilor prefera sa manance produse sarate cum sunt chips-urile de cartofi sau muraturile. In timpul sarcinii, volumul de sange din corpul femeii creste, asa ca aceasta nevoie s-ar putea traduce prin nevoia de sodiu a organismului. 

pofte-in-sarcina

In primul trimestru de sarcina femeile percep si izoleaza mai usor gustul amar, explicatia oamenilor de stiinta pentru acest fenomen fiind aceea ca este o faza preliminara a procesului de protejare a corpului, stiut fiind faptul ca majoritatea plantelor si fructelor toxice sunt amare. Aceasta perceptie acuta a gustului amar ajuta femeile gravide sa evite otravirea sau consumul de produse care nu sunt indicate in timpul sarcinii, precum alcoolul, in anumite perioade ale sarcinii, importante pentru dezvoltarea fatului. Interesant este insa ca femeile incep sa nu mai suporte gustul amar abia in cel de-al treilea trimestru al sarcinii, atunci cand fazele critice de dezvoltare a fatului au trecut deja. 

Ce e de facut?

Ceea ce trebuie sa faci atunci cand "ai pofte" este sa le dai atentie si sa le satisfaci pe cele sanatoase (si care se pot satisface) si sa gasesti alternative pentru cele mai putin sanatoase.

Stim de mult timp ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei, asigurandu-ne energia pentru o zi intreaga. Iata ca micul-dejun are o importanta crescuta si pentru poftele care pot sa apara in timpul sarcinii: daca sari peste aceasta masa, ai toate sansele ca poftele tale sa fie mai aprige. La fel de importante sunt si exercitiile fizice si sprijinul emotional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pofte sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre