Studiu. Alergiile alimentare ale copiilor pot fi provocate de servetelele umede

/ / Modificat: 2018-12-07
Studiu. Alergiile alimentare ale copiilor pot fi provocate de servetelele umede

Daca copilul tau a avut probleme cu alergiile, sigur nu te-ai gandit ca asta ar putea fi cauza. Un nou studiu realizat la Universitatea Northwestern din Statele Unite a identificat una dintre posibilele cauze care declanseaza alergiile. Este vorba despre servetelele umede pentru copii.

Cercetatorii au avut ca punct de plecare o statistica potrivit careia 35% dintre copiii cu alergii alimentare au si o forma de eczema la nivelul pielii. Acestia au descoperit ca acest raspuns imunitar la unele alimente ar putea avea legatura cu pielea.

Pe langa unele gene predispuse la alergii, expunerea la alergeni alimentari, la praf si la reziduri de detergent din servetelele umede pot declansa o schimbare in stratul superior al pielii.

"Aceasta combinatie este "reteta perfecta" pentru dezvoltarea alergiilor alimentare. Este un pas important in intelegerea modului in care apar alergiile alimentare in primii ani de viata", a explicat Joan Cook-Mill, coordonatorul studiului si specialist in alergie-imunologie la Universitatea Northwestern, potrivit goodhousekeeping.com.

Teoria a fost testata pe soareci

Cercetatorii au creat in cazul soarecilor o disfunctie a barierei de protectie a pielii prin modificarea genelor si expunerea la praf si sodium lauril sulfat, un detergent existent in servetelele umede pentru bebelusi.

Cand soarecii au fost expusi la alergeni alimentari precum arahidele, numai cei cu bariera de protectie a pielii afectata au facut alergie la arahide. Soarecii cu pielea sanatoasa nu au dat semne de alergie alimentara nici dupa ce au fost expusi in mod repetat la arahide.

Chiar daca studiul a fost efectuat pe animale si nu pe oameni, cercetatorii considera ca este este un pas important in descifrarea problemelor care tin de alergiile alimentare.

Recomandari pentru parinti

"Reduceti expunerea pielii bebelusilor la alergenii alimentari spalandu-va pe maini inainte de a-i atinge. Limitati folosirea servetelelor umede pentru copii care lasa reziduri de sapun pe piele", spune coordonatorul studiului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii alimentare

Articole recomandate

Citeste si despre