Reactia unui medic: Cand alege cezariana, femeia se gandeste la ea, nu la copil

/ / Modificat: 2019-01-18
Reactia unui medic: Cand alege cezariana, femeia se gandeste la ea, nu la copil

In Romania, din ce in ce mai multe femei aleg sa nasc prin cezariana. Acelasi lucru spun si statisticile, care claseaza tara noastra pe primul loc in Europa la nasterile prin cezariana.

40% dintre romance apeleaza la aceasta metoda, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca procentul ar trebui sa scada pana la 15%.

De ce aleg femeile sa nasca prin cezarina

Multe aleg cezariana de frica de durere, din comoditate, de teama ca anestezia nu va functiona ori chiar de teama ca organismul nu se va recupera usor dupa nasterea naturala. Si ar mai fi o cauza. Viitorarele mamici nu sunt suficient de informate.

Medicii ginecologi spun ca, din punct de vedere statistic, nasterea naturala are mai putine riscuri decat operatia de cezariana, mai exact de 16 ori mai putine.

"Sunt mai multe complicatii dupa cezariana: sangerare, dureri, nu se vindeca plaga. S-ar putea ca mama sa nu aiba lactatie. Pentru copil cel mai bine este sa se aleaga nasterea naturala. Mama se gandeste la ea, nu se gandeste la copil cand face cezariana. Nu vrea sa simta durere, vrea sa se simta ea bine, dar nu se gandeste la bebelus. Este recomandata nasterea naturala, daca nu exista complicatii," a spus Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie, pentru Digi24.

Ministrul Sanatatii: Numarul mare de cezariene duce la infectii

Dupa scandalul bebelusilor infectati cu stafilococul auriu la Maternitatea Giulesti, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, atragea atentia asupra faptului ca numarul mare al nasterilor prin cezariana duce la infectii.

"Avand in vedere ca nu avem multiple sali de operatie, se fac cezariene pe banda rulanta si nu exista timpul fizic necesar pentrua a face curatenie ca la carte," afrima Sorina Pintea in decembrie 2018.

In Romania, legea spune ca cezariana trebuie sa aiba o indicatie. Teoretic, cel putin pe hartie, toate operatiile de cezariana au o indicatie.

"Si contractul cu Casa spune ca o cezariana trebuie sa aiba o indicatie, asta inseamna ca nu poti sa faci o cezariana la rece complet. Deci, trebuie sa gasesti ceva? Da! O placenta previa, o suferinta fetala, ceva," a precizat Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, conform Digi24.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Cezariana programata Cand se face cezariana Nastere cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre