OMS a declarat stare de urgenta mondiala din cauza coronavirusului care a depasit granitele Chinei

/ / Modificat: 2020-01-31
OMS a declarat stare de urgenta mondiala din cauza coronavirusului care a depasit granitele Chinei

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat "urgenta mondiala" deoarece focarul de coronavirus continua sa se raspandeasca in afara Chinei, informeaza BBC.

"Motivul principal al acestei declaratii nu este ceea ce se intampla in China, ci ceea ce se intampla in alte tari," a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, seful OMS, citat de BBC.

Coronavirusul ar putea afecta tari cu sisteme de sanatate slabe

Cea mai mare ingrijorare in acest moment este ca virusul s-ar putea raspandi in tarile cu sisteme de sanatate mai slabe.

"Permiteti-mi sa fiu clar, aceasta declaratie nu este un vot de neincredere in China. Cea mai mare preocupare a noastra este posibilitatea ca virusul sa se propage in tari cu sisteme de sanatate mai slabe," a mai spus el.

Oficialul a anunţat decizia la Geneva dupa reuniunea Comitetului de urgenta al OMS, un grup independent de experti, pe fondul dovezilor in crestere ca virusul se raspandeste in aproximativ 18 tari. Au existat 98 de cazuri in 18 tari, dar nu au existat decese.

Cel putin 213 de persoane din China au murit din cauza virusului, majoritatea din Hubei, si s-au inregistrat aproape 10.000 de cazuri la nivel national. 

In opt cazuri, in Germania, Japonia, Vietnam si Statele Unite, pacientii au fost infectati de persoane care au calatorit in China.

Ce trebuie sa stii despre coronavirus

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris pe pagina sa de Facebook despre cele mai importante lucururi pe care trebuie sa le stii despre coronavirus. Iata ce spune medicul: 

  • "Virusul se raspandeste rapid. In doar o saptamana au fost confirmate in Franta 5 cazuri, Germania e a doua tara afectata urmata de Finlanda. Probabil exista deja si alte cazuri de infectie in Europa- conform anuntului facut de Agnes Buzyn, ministrului francez al Sanatatii. 
  • S-a transmis de la om la om si in alte tari (Germania).
  • Numarul cazurilor a depasit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de tari afectate in 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienti nu a supravietuit) si virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudita in iunie 2012) a afectat 25 de tari si a dus la 850 de decese. (1 din 3 pacienti infectati nu a supravietuit)
  • Sursa virusului nu e inca identificata (sunt suspiciuni privind serpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere si pasari).
  • Transmiterea de la o persoana la alta se face pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe maini sau pe suprafete contaminate.
  • Perioada medie de incubatie este de 7 zile (intre 2 si 12 zile)," a scris medicul pe pagina de Facebook.

Sursa: BBC; Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oms Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre