Germania. Amenda de 2.500 de euro pentru cine nu-si vaccineaza copiii impotriva rujeolei

/ / Modificat: 2019-05-08
Germania. Amenda de 2.500 de euro pentru cine nu-si vaccineaza copiii impotriva rujeolei

Dupa modelul Italiei, ministrul german al Sanatatii, Jens Spahn, vrea ca vaccinul impotriva rujeolei la copiii de gradinita si de varsta scolara sa fie obligatoriu.

El ameninta cu amenzi mari si o eventuala excludere de la gradinita, a declarat acesta publicatiei "Bild am Sonntag" si preluat de Hotnews.

Masurile fac parte dintr-un proiect de lege pe care ministrul l-a transmis guvernului si spera ca anul acesta sa treaca prin Bundestag.

"Vrem sa protejam toti copiii de infectarea cu rujeola, asa ca oricine intra la o gradinita sau scoala, ar trebui sa fie vaccinat. Nou-venitii trebuie sa prezinte dovada vaccinarii, iar cei deja inscrisi au termen pana cel tarziu in 31 iulie, anul viitor", a precizat Spahn.

Institutul Robert Koch a prezentat recent cifre privind ratele de vaccinare, care sunt colectate in Germania in timpul inscrierii la scoli. In 2017, peste 97% dintre elevi au primit primul vaccin impotriva rujeolei, insa numai 92,8%, pe cel de-al doilea, considerat foarte important. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o rata de vaccinare de 95%, pentru a elimina rujeola. Boala este extrem de contagioasa si, in cazuri rare, poate fi letala.

Amenzi de 2500 de euro

Cetatenii nu vor plati nimic pentru vaccin, costurile fiind suportate din asigurarile de sanatate. Vaccinarea impotriva rujeolei ar trebui sa fie posibile, in viitor, la toti medicii, in afara celor stomatologi.

Aceasta se certifica printr-o dovada sau un "pasaport de vaccinare" (Impfpass). In cazurile in care starea sanatatii unei persoane nu permite vaccinarea, acest lucru trebuie atestat printr-un certificat medical.

Daca la gradinite se poate realiza excluderea unui copil nevaccinat, la scoli lucrul acesta se realizeaza mai greu, pentru ca exista obligativitatea scolarizarii. De aceea, vor fi introduse amenizile initiate de autoritatile sanitare si pot ajunge pana la 2.500 euro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare

Articole recomandate

Citeste si despre