De ce nu ar trebui sa combini niciodata ouale cu cafeaua sau ceaiul la micul dejun

/ / Modificat: 2023-12-09
De ce nu ar trebui sa combini niciodata ouale cu cafeaua sau ceaiul la micul dejun

Pentru multi, cafeaua sau ceaiul si ouale merg mana in mana la micul dejun, dar se pare ca acest obicei nu este insa deloc sanatos.

Ouale sunt un aliment de baza sanatos si nutritiv la micul dejun, care reprezinta o sursa excelenta de vitaminele A, D si B12, precum si de proteine. Dar daca aveti tendinta de a le manca alaturi de o ceasca de ceai sau de cafea, vestile nu sunt deloc bune. 

Potrivit expertilor in alimentatie, desi ar putea fi o combinatie de vis din punct de vedere al gustului, nu beneficiati pe deplin de nutrientii din oua. 

Ce efecte pot aparea

Dieteticianul Priya Bansal, MSc Nutritie, fosta directoare la Spitalul Apollo din Delhi, a explicat:

"Ouale si cafeaua au propriile beneficii individuale si pot fi savurate ca parte a unui mic dejun echilibrat. Ouale sunt o sursa puternica de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale. Cafeaua este cunoscuta pentru continutul sau ridicat de cofeina, care confera efecte stimulatoare."

Cu toate acestea, atunci cand sunt combinate, Bansal a avertizat ca intra in joc mai multi factori care pot duce la potentiale efecte secundare la unele persoane. De exemplu, atunci cand ouale si cafeaua sau ceaiul sunt consumate impreuna, acestea pot interfera cu absorbtia nutrientilor esentiali.

Potrivit lui Bansal, cafeaua contine compusi numiti taninuri si polifenoli, care pot impiedica absorbtia fierului si a calciului, care se gaseste in oua. Acest lucru este sustinut de expertii in alimentatie de la Prepped Pots, care au sfatuit sa nu bea cafea sau ceai pana la cel putin o ora dupa ce a mancat oua, relateaza Huffington Post.

Dar asta nu este tot. Combinarea oualor si a cafelei poate duce, de asemenea, se pare, la disconfort digestiv, relateaza OnlyMyHealth. Acest lucru se datoreaza faptului ca atat ouale, cat si cafeaua pot stimula productia de acid gastric, ceea ce poate duce la reflux acid, arsuri la stomac sau stomac deranjat.

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mic dejun Alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre