Ce trebuie sa faca parintii pentru a-i proteja pe copii de gripa: Reguli de aur pe care le recomanda medicii

/ / Modificat: 2019-01-22
Ce trebuie sa faca parintii pentru a-i proteja pe copii de gripa: Reguli de aur pe care le recomanda medicii

25 de decese s-au inregistrat pana acum din cauza gripei de tip A. Autoritatile avertizeaza ca virusul gripal este foarte puternic si ca in continuare va face victime daca populatia nu constientizeaza cat de importanta este vaccinarea.

Acest tip de virus gripal este mult mai agresiv fata de cel din anii trecuti si a aparut mult mai devreme. Medicii spun ca este foarte important sa ne vaccinam pe la jumatatea lunii octombrie, pentru ca imunizarea dureaza in jur de doua saptamani.

Virusul gripal este unul dintre cele mai contagioase, spun doctorii, care sfatuiesc populatia sa tina cont de cateva reguli esentiale pentru a se proteja de gripa. Iata ce recomandari au specialistii, in special pentru parinti si copii:

Vaccinul

Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de imbolnavire cu gripa. Studiile arata ca ofera o protectie de circa 70-90% impotriva manifestarii clinice a bolii. Vaccinarea este permisa incepand cu varsta de 6 luni si este recomandata si femeilor gravide (acestea intra in grupa de risc maxim)

Reguli elementare de igiena

  • Evita aglomeratiile din locurile publice
  • Daca stranuti, foloseste servetel, pe care apoi arunca-l la gunoi. Daca ai simptome de gripa sau daca cineva din jurul tau are, foloseste mastile.
  • Trebuie sa te speli cat mai des pe maini si sa dezinfectezi obiectele din jur, mai ales ca medicii confirma ca virusul rezista pe suprafete chiar si 24 de ore.
  • Curata, aeriseste si igienizeaza casa.
  • Stai la domiciliu daca ai simptome de febra, secretii nazale, dureri de cap, tuse, dureri in gat si ia legatura cat mai repede cu medicul de familie.

Alimentatia

Alimentatia corecta si odihna intaresc sistemul imunitar. De aceea, este bine sa consumi fructe care contin vitamina C, supe de pui si ceaiuri fierbinti, mai ales ceaiul verde pentru continutul sau plin de oxidanti.

Mai trebuie sa stii ca perioada de incubatie a virusului gripal este de 2 pana la 4 zile. Este momentul in care acesta se multiplica in celule. Iar durerile de cap, febra foarte mare, secretiile nazale sau frisoanele sunt incercari ale sistemului imunitar de a lupta cu virusul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Gripa a Preventie gripa

Articole recomandate

Citeste si despre