Atentie, parinti! Siropul de tuse poate fi periculos pentru copii

/ / Modificat: 2022-10-23
Atentie, parinti! Siropul de tuse poate fi periculos pentru copii

Unul dintre cele mai folosite tratamente in cazul racelilor si gripelor, pentru copii, este siprul de tuse. Se gaseste in toate casele in care exista copii. Desi multi parinti il utilizeaza cu incredere, unori chiar fara a avea o recomandare medicala in acest sens, acest sirop s-a dovedit a fi extrem de nociv.

Aprocimativ 100 de copii au murit dupa ce au fost tratati cu sirop de tuse. La scurt timp Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o alerta cu privire la utilizarea acestui sirop de tuse in cazul copiilor.

Este vorba despre un sirop de tuse care este preparat in India si care, dupa recomandarea OMS a fost interzis in mai multe state.

 „Analiza de laborator a esantioanelor de produse a confirmat o contaminare cu dietilen glicol si etilen glicol in cantitati inacceptabile", se arata in alerta transmisa de OMS.  Produsele se gasesc cu precadere in Gambia, insa sunt comercializate la scara larga si in alte parti ale lumii.

Medicamentele contaminate cu aceste substante toxice "ar putea avea o legatura cu leziunile renale acute si decesul a 66 de copii", declara directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, in urma cu doar doua saptamani. Intre timp cazul deceselor a crescut la peste 100.

Siropurile de tuse, interzise 

Dupa decesul a aproximativ 100 de copii, guvernul indonezian a decis sa interzica consumul si vanzarea tuturor siropurilor de tuse si a medicamentelor lichide. Interdictia vine in timp ce autoritatile sanitare din Indonezia investigheaza o crestere inexplicabila a numarului de decese in randul copiilor din cauza leziunilor renale acute, scrie ziare.com.

Acestui lucru i se adauga si cele aproximativ 70 de decese produse doar in Gambia, in urma administrarii siropurilor de tuse care au dus la aparitia problemelor renale.

De asemenea, agentia indoneziana pentru alimente si medicamente a precizat ca siropurile importate din Gambia nu sunt disponibile spre comercializare. 

„Pana astazi (18 octombrie 2022), am primit 206 cazuri raportate din 20 de provincii cu 99 de decese”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Syahril Mansyur, intr-o conferinta de presa, potrivit telegraph.co.uk.

„Ca masura de precautie, ministerul a cerut tuturor lucratorilor sanitari din unitatile sanitare sa nu prescrie temporar medicamente lichide sau sirop. Am cerut, de asemenea, farmaciilor sa opreasca temporar vanzarile de medicamente lichide sau sirop fara prescriptie medicala pana la finalizarea anchetei”, a spus Syahril Mansyur.

Majoritatea cazurilor din Indonezia au implicat copii sub 18 ani, dintre care, cei mai multi, aveau sub 5 ani, se arata in declaratia ministerului.   

Alerta OMS priveste 4 siropuri produse in India

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis o alerta globala cu privire la patru siropuri de tuse fabricate in India, care sunt comercializate in multe tari din lume. Este vorba despre Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup si Magrip N Cold Syrup, fabricate de aceeasi companie indiana - Maiden Pharmaceuticals, care nu a reusit sa ofere garantii cu privire la siguranta lor, potrivit OMS.  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sirop tuse Sirop tuse Pericol copii

Articole recomandate

Citeste si despre