Anunt oficial: A fost declarata epidemia de gripa. Sorina Pintea: "S-a inregistrat a treia saptamana consecutiva epidemica"

/ / Modificat: 2019-01-30
Anunt oficial: A fost declarata epidemia de gripa. Sorina Pintea:

Dupa ce aseara a precizat ca nu poate spune daca in Romania este sau nu epidemie de gripa deoarece spitalele nu au facut raportari corecte ale cazurilor de imbolnaviri, astazi, Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat epidemia de gripa.

"S-a constatat epidemia, avand a treia saptamana epidemică. Vorbim de o evolutie epidemica a gripei. Nu putem afirma in acest moment ca avem un numar mai mare de decese decat anul trecut, dar avem un numar de decese inregistrate mai devreme," a declarat ministrul Sorina Pintea.

Aseara, ministrul Sanatatii, preciza ca nu poate spune daca in Romania este sau nu epidemie de gripa. Aceasta arata cu degetul spre spitalele care nu au facut raportari corecte ale cazurilor de imbolnaviri. De exemplu, in Bucuresti, din 49 de spitale, doar 17 au raportat cazurile de gripa.
 

"Din datele pe care le am nu pot sa spun daca avem sau nu epidemie. Intr-un judet in care au fost 4 decese s-au raportat 0 cazuri sau un caz. In calitate de ministru nu pot lua decizii pe cazuri trunchiate. Sunt spitale care nu raporteaza cazurile de gripa si pentru asta voi cere explicatii. Mi se pare o pura inconstienta si voi lua masuri in aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca in cazuri ca asta, cand Europa e in prag de epidemii, sa ne facem ca raportam sau sa nu raportam," declara Sorina Pintea, marti seara, pentru Digi24.

Nu scapam de gripa pana in martie

Ministrul Sanatatii a facut referire si la judete care au raportat cazuri putine de gripa.

"Caras Severin a raportat un caz, mi-e greu sa cred, Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate," a spus ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a adaugat ca virusul existent acum in Romania este unul care circula in fiecare an, sezonier, a carui tulpina exista in toate vaccinurile existente pe piata romaneasca.

"Specialistii spun ca virusul gripal va circula intens pana in martie, apoi se va estompa, dar masurile de preventie trebuie respectata pana in aprilie. Nu ne astepam la o scadere a circulatiei virusurilor in urmatoarele doua saptamani", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ministrul sanatatii Epidemie de gripa Gripa

Articole recomandate

Citeste si despre