Anul acesta vor fi mai multe cazuri de gripa. Care este motivul

/ / Modificat: 2020-01-06
Anul acesta vor fi mai multe cazuri de gripa. Care este motivul

Numarul de imbolnaviri de gripa va fi mai mare anul acesta, sustine presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila. Medicul mai spune ca in acest sezon a crescut numarul celor care s-au vaccinat, insa nu este suficient pentru acoperirea tintei recomandata de OMS, potrivit Digi24.

"In acest an, avand in vedere si aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, din cauza circulatiei simultane a virusurilor de tip A si de tip B, se estimeaza un numar mai mare, probabil, de imbolnaviri, comparativ cu ultimele doua sezoane," a precizat Alexandru Rafila.

Medicul a adaugat ca, in afara de vaccinare, masurile de protectie individuala sunt esentiale.

"De fiecare data cand avem o viroza respiratorie este bine se evitam sa mergem in colectivitate sau la locul de munca, este bine sa fim izolati la domiciliu, daca este o forma usoara sau medie, iar formele grave beneficiaza de spitalizare si neaparat trebuie sa ne adresam medicului pentru a evita administrarea cu antibiotice, care nu este in niciun fel binefacatoare in cazul unei infectii cu virusuri," a mai explicat medicul.

Varful sezonului de gripa va fi la inceputul lunii februarie

Potrivit specialistului, varful sezonului de imbolnaviri va fi, ca in fiecare an, sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie.

"Avand in vedere ca in ultimele saptamani se inregistreaza cazuri confirmate de gripa, putem aprecia ca probabil sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie va fi varful imbolnavirii de gripa, ca in fiecare an de altfel, cu mici decalaje," explicamedicul Alexandru Rafila.

Acesta mai spune ca cei care nu se vaccineaza se pot feri de gripa doar prin masurile de igiena individuala. In primul rand spalatul pe maini, pentru ca acesta influenteaza si previne inclusiv bolile care se transmit respirator, apoi evitarea, pe cat posibil, a zonelor foarte aglomerate. Iar daca merg intr-un spital, este bine ca oamenii sa-ai acopere gura si nasul cu o masca de protectie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Dr. alexandru rafila Vaccinare

Articole recomandate

Citeste si despre