Alexandru Rafila, despre varful pandemiei de coronavirus: "In 3-4 saptamani vom avea mii de cazuri"

/ / Modificat: 2020-03-18
Alexandru Rafila, despre varful pandemiei de coronavirus:

Toata lumea se intreaba cand va fi varful pandemiei de coronavirus. O echipa de experti din Genova a realizat un studiu care arata ca in Italia, pe 25 martie ar trebui sa fie punctul maxim. 

Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie, a precizat care ar fi scenariul pentru Romania in cazul numarul persoanelor infecatate cu coronavirus.

"Suntem cam cu o luna in urma Italiei in privinta curbei de expansiune. In trei-patru saptamani vom avea in Romania mii de cazuri de coronavirus, nu stim cate mii, dar trebuie sa fim pregatiti ca sa nu punem o presiune insuportabila pe sistemul sanitar," a afirmat Alexandru Rafila intr-o interventie telefonica la Digi24. 

Intrebat care sunt masurile pe care ar trebui sa le mai ia autoritatile, medicul a spus ca "probabil vom inaspri restrictiile pe masura ce ne apropiem de acest varf." 

Seful epidemiologilor crede ca Romania va fi in maximul epidemiei de COVID-19 la inceputul-jumatatea lui aprilie.

"Eu nu cred in studiile care arata ca vom avea un varf in vara," a precizat Alexandru Rafila.

Nu trebuie dezinfectat orice produs

Alexandru Rafila a explicat ca virusul se transmite, in principal, prin contactul cu persoanele infectate. In ceea ce priveste contactul cu obiecte contaminate, infectarea se produce doar daca are loc in scurt timp de la atingerea de catre o persoana infectata, nu dupa patru zile.

"Sa stergem cu spirt pachetele sau obiectele achizitionate este total ineficace, nu s-a demonstrat aceasta cale de transmitere. Nu facem decat sa risipim resursele unde nu trebuie. Dar avem des aceasta abordare - decat sa avem grijă cum stranutam, preferam sa stergem obiectele cu spirt.

Sa fim echilibrati, sa luam masuri pentru igiena stranutului, sa incetam cu exagerarile. Daca ne spalam pe maini nu trebuie sa dezinfectam orice produs," a precizat Rafila.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr. alexandru rafila Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre