Alerta in scoli si gradinite pe final de an scolar: Creste numarul de cazuri de scarlatina

/ / Modificat: 2023-05-17
Alerta in scoli si gradinite pe final de an scolar: Creste numarul de cazuri de scarlatina

E alerta in scoli si gradinite pe final de an scolar. Pe langa greva generala care bate la usa, exista o alta mare problema care poate afecta copiii: inmultirea cazurilor de scarlatina!

Specialistii trag un semnal de alarma cu privire la inmultirea galopanta a cazurilor de inectare cu streptococ de tip A, care provoaca scarlatina. 56 de cazuri s-au inregistrat in Iasi in prima jumatate a lunii mai, iar managerul Spitalului de Boli Infectioase din „capitala” Moldovei, Florin Rosu, a tinut sa transmita un mesaj tuturor parintilor.

„La spitalul de Boli Infectioase am avut peste 25 de suspiciuni, o parte au fost confirmate, o parte sunt la investigatii. Sunt copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 anișori. Au venit la spital cu febra si eruptii de diferite tipuri, eruptia conducand in expres un diagnostic prezumtiv de scarlatina”, a declarat dr. Florin Roșu pentru Playtech.ro, adaugand ca dintre cele 56 de cazuri raportate in Iasi, jumatate au impus internarea. 

Ce este si cum se manifesta scarlatina

Boala infectioasa bacteriana, scarlatina este declansata de mai multe tipuri de streptococ betahemolitic de grup A. Odata ajunse in organism, aceste microorganisme produc o toxina ce provoaca eruptii cutanate specifice scarlatinei (puncte rosii sau pete pe piele). Scarlatina nu se trateaza acasa, ci este obligatoriu sa fie raportata la medic, iar acestia la randul lor anunta apoi autoritatile competente.

Simptomele cele mai frecvente ale scarlatinei sunt febra si durerile in gat, insotite de inflamarea ganglionilor limfatici si de eruptii cutanate, in special pe piept si pe abdomen, pentru inceput. Aceste semne pot fi insotite de duerri de cap, stari de greata, varsaturi, iar limba devine „zmeurie” si in jurul buzelor se poate constata o paloare a pielii.

Cea mai periculoasa complicatie a scarlatinei este afectarea meningeala, dar si endocardita infectioasa, astfel ca un copil suspect sau diagnosticat cu aceasta boala contagioasa (pe baza unui exudat faringian) trebuie sa fie tinut sub observatie de medic, care va indica si tratamentul ce se impune.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alerta alimentara Scoli Gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre