Adrian Streinu Cercel: "Noi avem pe teritoriul Romaniei cel putin patru coronavirusuri"

/ / Modificat: 2020-02-28
Adrian Streinu Cercel:

Noul virus COVID-19 starneste panica in randul romanilor, mai ales dupa ce a fost confirmat primul caz de imbolnavire cu coronavirus, in judetul Gorj.

Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals," Adrian Streinu-Cercel, ii linisteste pe oameni si transmite ca virusul care a erupt in China in decembrtie 2019 este "de 10 ori mai slab decat virusul gripal."

Medicul a mai subliniat ca igiena este foarte importanta, in astfel de cazuri.

"Acest virus este de 10 ori mai slab decat virusul gripal"

"Acest virus este de 10 ori mai slab decat virusul gripal. Insa, tinand cont ca avem un germene nou care nu a mai fost in circulatie pana acum, toata lumea este alertata si e normal sa fie asa. Lumea medicala, vorbesc. Vad ca se alerteaza si ceilalti care nu ar trebui. Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru ca noi trebuie sa stim si sa verificam de fiecare data cu ce venim in contact (...). 

Noi avem pe teritoriul Romaniei cel putin patru coronavirusuri, altele decat noul coronavirus, care dau infectii de tip respirator sau digestiv, fara niciun fel de problema, in timpul anului. Deci nu se pune problema ca nu stim de coronavirus si ca nu ar fi in Romania. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decat noul coronavirus," a declarat Sreinu Cercel pentru Digi24.

Spalatul pe maini este cel mai important

Medicul atrage atentie ca cea mai buna masura de prevenire a imbolnavirii cu coronavirus este respectarea regulilor de igiena. Iar spalatul pe maini cu apa si sapun este extrem de important.

"Trebuie sa ne spalam din abundenta cu apa si sapun pe maini, trebuie sa ne spalam pe fata, trebuie sa evitam sa ducem mana la fata, la nas sau la ochi. Trebuie sa ne spalam imediat pe maini daca am tusit in palma sau am stranutat. Imediat, urmatorul gest este sa ne spalam pe maini.

Mergem la restaurant. Primul lucru pe care il facem, mergem la grupul sanitar si ne spalam pe maini. Ne uitam si la grupul sanitar cum arata. Daca nu arata bine, plecari de acolo cat mai repede. Camerele trebuie aerisite foarte bine. Acolo unde nu intra aerul curat, intra doctorul. Atat de simplu este. Apa si sapunul fac mai mult decat 100 de doctori. Faptul ca decontaminam suprafata pielii de la nivelul mainilor reduce in mod substantial incarcatura bacteriana si microbacteriana," a mai spus medicul.

Sursa: Digi24

Taguri Adrian streinu cercel Coronavirus Romania

Articole recomandate

Citeste si despre