A nascut in timp ce era in coma din cauza Covid: “Eu nu am avut sansa vaccinului. Voi ce asteptati?”

/ / Modificat: 2021-11-27
A nascut in timp ce era in coma din cauza Covid: “Eu nu am avut sansa vaccinului. Voi ce asteptati?”

O femeie in varsta de 27 de ani, care anul trecut a dat nastere unui bebelus "miracol", in timp ce era tinuta in viata de aparate, face un apel la femeile insarcinate sa nu mai amane vaccinarea impotriva Covid-19.

Maria Esther Roque Diaz s-a imbolnavit de Covid-19 cand era insarcinata, in noiembrie 2020. Coronavirusul a fost nemilos si a fost spitalizata mai multe luni din cauza complicatiilor. Copilul sau s-a nascut prematur, in timp ce ea era in coma. Povestea sa este una cu final fericit: si bebelusul, si ea sunt astazi in viata. Tanara le sfatuieste acum pe toate femeile insarcinate sa se vaccineze, pentru a nu repeta experienta sa traumatizanta, traita pentru ca la momentul respectiv inca nu se putea vaccina.

Multe gravide amana vaccinarea

Din cauza miturilor raspandite pe toate caile privind riscurile sau viciile ascunse ale vaccinurilor impotriva SARS-CoV-2, din cauza lipsei de informare sau de comunicare cu medicii, foarte multe gravide sau femei care planuiesc sa ramana insarcinate in curand prefera sa amane imunizarea. Ginecologii si obstetricienii repeta de cate ori au ocazia ca vaccinarea este sigura si ca riscul de efecte adverse este infinit mai mic decat cel pe care il presupune contractarea virusului pentru o gravida si copilul ei nenascut.

Maria Esther Roque Diaz se numara printre femeile care nu au avut sansa sa se poata vaccina. In decembrie 2020, cand in lume abia incepea administrarea primelor doze de vaccin anti-Covid, fiul ei, Dylan, s-a nascut prematur, in timp ce ea era in coma si tinuta in viata de aparate, bolnava de Covid-19. Simptomele erau severe, plamanii nu mai faceau fata, avea nevoie de oxigen si a stat multa vreme internata. Pentru ca a nascut cand era mai mult moarta decat vie, Maria spune ca Dylan este un bebelus "miracol":

"Daca vaccinul ar fi fost disponibil cand eram insarcinata, m-as fi vaccinat fara sa stau o clipa pe ganduri. Eu nu am avut aceasta sansa. Voi ce asteptati? Cand m-am imbolnavit, pe 19 noiembrie 2020, nu puteam respira. Locuiam la etajul 2 si nu mai puteam sa urc scarile. L-am rugat pe Wilian, partenerul meu, sa ma duca la spital, Simteam ca ma sfarseam, eram foarte speriata si ingrijorata pentru copilul meu"

A fost internata cateva saptamani intr-un spital local si pentru ca starea sa se agrava a fost transferata la o alta unitate medicala, din Baltimore. A avut nevoie de aparate pentru a ramane in viata, pentru ca doar asa sangele de la inima mai putea ajunge in restul corpului. Pentru a-i salva bebelusul din pantec medicii i-au declansat nasterea in a 32-a saptamana de sarcina. Dylan s-a nascut prin cezariana si avea doar putin peste 2 kg. Nu a putut fi tinut in brate de mama lui pana la jumatatea lui februarie 2021. Ea se lupta pentru viata ei, fara a fi constienta o secunda. Si-a cunoscut puiul cand el avea deja 3 luni.

"Cand m-am trezit, primul lucru am vazut ca aveam o cicatrice mare pe abdomen. M-am speriat si pentru ca nu puteam vorbi, din cauza ca eram intubata, asa ca am inceput sa plang. Ritmul inimii s-a accelerat si a fost nevoie sa fiu sedata", isi aminteste Maria.

Coronavirusul, foarte periculos pentru gravide

Din cauza mutatiilor suferite de la aparitia sa pana in prezent, SARS-CoV-2 a ajuns sa fie foarte periculos pentru femeile insarcinate, in special pentru cele nevaccinate, al caror organism nu stie cum sa lupte in caz de infectare. Fiecare noua tulpina a coronavirusului a fost si mai agresiva, iar acum se vorbeste de o noua mutatie, originara din Africa de Sud, care s-ar putea raspandi cu repeziciune.

Un studiu realizat de cercetatori de la Universtatea din San Francisco arata ca gravidele infectate cu coronavirus prezinta un risc ridicat de nastere prematura.

O alta cercetare realizata de specialisti de la Oxford indica un risc urias, de 76%, pentru femeile insarcinate de a dezvolta preeclampsie, o afectiune tipica sarcinii cauzata de tensiunea arteriala foarte ridicata.

Fetii sunt si ei supusi unor riscuri mari. Universitatea din Texas a stabilit in urma unui studiu ca bebelusii nascuti de femei cu Covid-19 simptomatic risca sa aiba nevoie de terapie intensiva neonatala.

De ce refuza gravidele vaccinarea

Specialistii incurajeaza gravidele sa se vaccineze, subliniind ca administrarea serurilor este sigura chiar si in primul trimestru de sarcina. Totusi, scepticismul acestora este inca la cote inalte, poate pentru ca in prima parte a campaniei de vaccinare recomandarea era ca decizia sa fie luata doar dupa consultarea medicului curant. O alta cauza posibila a refuzului vaccinarii pot fi miturile legate de faptul ca vaccinurile ar cauza infertilitate sau probleme in sarcina, pe care specialistii incearca acum din rasputeri sa le demonteze.

Maria Esther Roque Diaz face un apel emotional la toate viitoarele mamici, in speranta ca va reusi ceea ce nu au reusit medicii:

"Poate ca sunt aici cu toate kilogramele mele in plus si cu toate cicatricile si cu toate sechelele. Dar sunt aici, alaturi de familie si de copii, bucurandu-ma de ei. Din nefericire multe alte mame nu mai sunt".

Articole recomandate

Citeste si despre