Studiu. Coronavirusul ramane cinci saptamani in organism, mai mult decat se stia pana acum

/ / Modificat: 2020-03-13
Studiu. Coronavirusul ramane cinci saptamani in organism, mai mult decat se stia pana acum

Pacientii cu noul coronavirus pastreaza pana la 37 de zile agentul patogen in tractul lor respirator. Potrivit unui nou studiu, oamenii raman infectati cu Covid 19 vreme de cateva saptamani din momentul in care au fost infestati, potrivit Bloomberg, citat de romania.europalibera.org.

Publicatia medicala britanica Lancet, una dintre cele mai vechi si prestigioase din lume, a publicat un studiu realizat de cercetatori chinezi care au analizat noul coronavirus. Acestia au observat ca structura genetica a coronavirusului (ARN) se mai afla in probele recoltate de la pacienti multa vreme, in medie 20 de zile, de la momentul infectarii.

Ce spune studiul

In timpul cercetarilor, au fost prelucrate datele de la pacientii supravietuitori, ca si de la cei care au murit, iar coronavirusul era prezent in medie 20 de zile. S-au gasit insa probe la pacienti supraviețuitori care aratau ca si dupa 37 de zile virusul mai exista in organism. In cazul celor care au murit la 5-6 saptamani de la momentul infectarii, virusul se mai afla in cadavru.

In opinia cercetatorilor, aceasta ar fi una dintre explicatiile pentru care este dificil de combatut pandemia Covid-19.

Descoperirea "are implicații importante atat pentru deciziile de izolare a unui pacient, cat si pentru medici, in administrarea tratamentului antiviral," a declarat Fei Zhou, de la Academia de stiinte medicale din China in studiul citat.

COVID-19 se raspandeste si dupa ce oamenii ies din carantinaIn prezent, autoritatile din tarile afectate de pandemie recomanda izolarea pacientilor contaminati vreme de 14 zile de la data la care au intrat in contact cu o persoana infectata. Insa, daca oamenii continua sa transmita virusul si mai multe saptamani dupa ce le-au disparut simptomele, propagarea Covid-19 continua si dupa ce ies din carantina.

Facand o comparatie, doar o treime dintre pacientii contaminati cu SARS au mai fost purtatori in tractul respirator ai agentului patogen vreme de patru saptamani, arata studiul.

Cercetatorii au analizat dosarele si testele de laborator pe un esantion de 191 de oameni care au fost tratati de Covid 19 in spitalele din Jinyintan si Wuhan, inclusiv de la 54 de pacienti care au murit din cauza infectiei.

De ce mor oamenii in varsta

Cercetatorii au vrut sa vada si de ce mor, in special, oameni in varsta sau cei care au si alte boli cronice. Pe primele locuri se afla bolile cardiace, diabetul si hipertensiunea arteriala. Unul dintre motive ar putea fi faptul ca acest nou coronavirus, odata instalat la nivelul tesuturilor plamanului, se multiplica rapid si se hraneste cu oxigenul din sange. De aceea dificultatile în respirație reprezinta una dintre simptomele dupa care este recunoscuta boala.

Pandemia de coronavirus afectează 118 tari de pe toate continentele si peste 120.000 de oameni, dintre care aproximativ 5000 au murit, de la prima aparitie in China, in decembrie 2019.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu Coronavirus Organism

Articole recomandate

Citeste si despre