Spalatul pe maini te scapa de multe boli. Un gest marunt cu un impact urias

/ / Modificat: 2019-08-09
Spalatul pe maini te scapa de multe boli. Un gest marunt cu un impact urias

Spalatul pe maini este una dintre cele mai bune modalitati de prevenire a bolilor si, in acelasi timp, de stopare a raspandirii germenilor de la o persoana la alta si in comunitati, de la locul de munca acasa si invers sau de la scoala sau gradinita.

Spalatul pe maini cu apa si sapun este suficient pentru acasa, la restaurant sau in toaletele publice. O spalare optima inseamna cel putin 20 de secunde in care pielea sta in contact cu sapunul. Apoi ne clatim si ne uscam mainile cu un prosop curat.

Ce se intampla in spitale

"In spitale, lucrurile devin delicate. Stim pacienti care au probleme cu igiena personala si sunt deficitari la acest capitol inca de la internare; aici, medicul sau asistenta ar trebui sa atraga atentia cu eleganta si sa nu judece pe nimeni – poate acea persoana nu avea baie acasa, poate a venit in graba, poate avea alte motive. Nu-i nimic, sub cuvantul medicului, cam orice pacient se spala. O face pentru ca poate interactiona cu alti pacienti din salon, poate unii mai imunocompromisi, dandu-le germeni capabili sa-i imbolnaveasca grav. Din lipsa unui gest simplu – spalatul pe maini indeosebi – apar probleme semnificative, greu de gestionat, care cresc numarul infectiilor nozocomiale, al deceselor intraspitalicesti, al plecarilor din spital cu microbi sau fungi ce imbolnavesc familiile etc," spune dr. Vasi Radulescu, fondatorul proiectului #leapsadesanatate.

Cum se pot imbunatati lucrurile?

"O idee este sa amplasam postere relevante langa fiecare chiuveta dedicata si, cu un senzor sau o persoana din domeniul igienei, sa monitorizam numarul de spalari, sa vedem rezultatele si sa incercam sa le imbunatatim mereu. O alta idee este sa spunem pur si simplu pacientilor sa se spele; sa spunem colegilor medici sa se spele, in cel mai respectuos mod cu putinta. Ele ar trebui chiar reunite cumva, spre binele tuturor. In SUA, s-a pus la un moment dat una din doua imagini deasupra fiecarui robinet: pe una scria "Hand hygiene prevents you from catching diseases” iar pe alta "Hand hygiene prevents patients from catching diseases”. Doar incluzand cuvantul "patients" in mesaj a condus la o crestere semnificativa a numarului de spalari in randul cadrelor medicale, in ton cu ceea ce spuneam mai sus. Asadar, mesaje simple si de efect pot produce schimbari importante, mai ales cand orice individ din structura spitalului pricepe ca nu e neaparat vorba de el, ci de cei sensibili care trebuie tratati acolo.

Exista gesturi marunte care cantaresc enorm. Spalatul pe maini este unul dintre ele. In spital lucrurile capata o alta valoare si deja discutam de diferente intre viata si moarte," mai scrie dr. Vasi Radulescu.

Cand trebuie se ne spalam obligatoriu pe maini

  • inainte, in timpul si dupa prepararea mancarii;
  • inainte de a consuma alimente;
  • inainte si dupa ingrijirea persoanelor bolnave;
  • inainte si dupa tratarea unei rani sau a unei taieturi;
  • inainte si dupa folosirea toaletei;
  • inainte si dupa schimbarea scutecelor si spalarea celor mici;
  • dupa ce ne suflam nasul, stranutam sau tusim;
  • dupa ce atingem un animal, hrana pentru animale sau deseuri de animale;
  • dupa ce ducem gunoiul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat maini copii

Articole recomandate

Citeste si despre