Copilul tau stie sa se spele corect pe maini cand e singur? Exista o tehnica prin care va invata

/ / Modificat: 2023-11-16
Copilul tau stie sa se spele corect pe maini cand e singur? Exista o tehnica prin care va invata

In sezonul rece, numarul virozelor creste, mai ales in colectivitate. Pentru a-i proteja cat mai bine pe copii de bolile sezoniere, este important sa ii invatam cum sa se spele pe maini, des si corect, inca de la varste foarte mici. Spalatul mainilor este un pas esential, mai ales inainte de masa, dupa ce au folosit toaleta sau daca tusesc/stranuta si isi acopera gura cu mainile.

Copiii mari pot invata usor sa se spele corect pe maini, insa in cazul celor mici, poate fi o provocare sa ii invatam sa faca acest lucru. Copiii de gradinita se grabesc de multe ori si nu acorda suficient timp curatarii corecte a mainilor. Atunci cand se spala singuri si nu sunt supravegheati de un adult, procesul poate fi unul fugitiv, iar microbii nu sunt indepartati in totalitate.

Pentru a-i invata pe prescolari sa isi spele corect mainile, parintii si educatorii pot apela la tot felul de trucuri. Medicul Mihai Craiu le da un pont parintilor si a explicat, pe pagina sa de Facebook, ca ii putem invata pe copii sa se spele corect folosind vopsea colorata, pe baza de apa.

Acele acuarele la borcan pe care copiii le folosesc pentru a picta cu degetele sau cu pensula pot fi utilizate si pentru a demonstra spalatul pe maini. Pentru copii poate fi amuzant si creativ sa exerseze in acest fel, impreuna cu parintii.

Ce ai de facut, mai exact? Pune o cantitate de vopsea cam cat o jumatate de lingurita in palma si invata-l pe copil sa o distribuie peste tot, ca si cum ar fi sapun: mai intai pe palme si pe degete, apoi pe dosul mainilor si pe exteriorul degetelor. Apoi, se freaca bine mainile, degetele si unghiile, astfel incat sapunul (respectiv vopseaua) sa ajunga peste tot si sa indeparteze toti microbii. Intregul proces ar trebui sa dureze in jur de 20-30 de secunde, dupa care mainile pot fi clatite cu apa din abundenta.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat maini copii

Articole recomandate

Citeste si despre