Operatia de cezariana schimba evolutia corpului uman

/ / Modificat: 2019-02-05
Operatia de cezariana schimba evolutia corpului uman

Un studiu realizat de Universitatea din Viena a aratat ca practica regulata a nasterilor prin cezariana schimba evolutia corpului uman.

Potrivit acestui studiu, cazurile in care dimensiunea pelvisului impiedica nasterea naturala deoarece este ingust au crescut de la 30 din 1000 de nasteri in anii 1960 la 36 din 1000 de nasteri in prezent.

Aceasta inseamna ca acum exista mai multe femei care nasc prin cezariana, pentru ca nu pot naste natural din cauza dimensiunii pelvisului.

Autorii studiului spun ca daca cezariana nu ar fi fost efectuata, aceste gene nu ar fi fost transmise de la mama la copil daca ambii si-ar fi pierdut viata in timpul travaliului. Din perspectiva evolutiei, este un proces de selectie naturala. Femeile cu un pelvis ingust nu ar fi supravietuit acum 100 de ani.

"De ce rata de probleme la nastere, in special ceea ce noi denumim disproportie feto-pelvina – presupune in esenta faptul ca bebelusul nu incape prin cervixul mamei – este atat de ridicata? In lipsa interventiilor medicale moderne asemenea probleme erau adesea fatale. Femeile cu un pelvis extrem de ingust nu ar fi supravietuit nasterii in urma cu 100 de ani. Acum supravietuiesc si transmit fiicelor lor genele care codifica informatii pentru un pelvis ingust," a explicat doctorul Philipp Mitteroecker, din cadrul departamentului de biologie teoretica al Universitatii din Viena.

Pentru cercetatori, este curios de ce canalul pelvisului nu a evoluat pentru a fi mai larg. Capul unui bebelus este mare comparativ cu cel al altor primate, ceea ce face nasterea mult mai dificila decat, de exemplu, pentru cimpanzei.

Prea multe operatii de cezariana

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la cresterea numarului de operatii de cezariana, care ar trebui facute numai in cazurile necesare: atunci cand fatul nu este pozitionat cum trebuie, atunci cand starea fatului nu este prea buna, pentru ca nasterea dureaza prea mult sau cand implica un risc major pentru fat sau pentru mama.

Cezariana este o interventie chirurgicala care implica riscuri pe termen scurt si lung. Iar mama si copilul nu ar trebui sa fie expusi riscurilor inutile.

Romania, fruntasa la nasterile prin cezariana

Dupa 1989, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a procentului de nasteri prin cezariana din Europa: peste 29%.

De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca cezariana ar trebui sa fie exceptia de la regula si in niciun caz nu ar trebui recomandata ca optiune comoda in detrimentul nasterii naturale.

Ba mai mult, recomanda ca procentul nasterilor prin cezariana sa nu depaseasca 10-15%. State precum Marea Britanie sau tari nordice mentin acest procent scazut, pentru a reduce riscurile asociate operatiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Cezariana Cand se face cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre