Alcoolul in sarcina predispune copilul la alcoolism

/ / Modificat: 2007-12-17
Alcoolul in sarcina predispune copilul la alcoolism





 




Un nou studiu arata ca soarecii expusi la alcool cand inca se afla in pantecele mamei dezvolta o preferinta pentru aceasta substanta si sunt mult mai atrasi de ea in prima perioada a vietii, relateaza HealthDay.

Cercetatorii spun ca aceasta observatie ofera o explicatie la intrebarea de ce unii adolescenti expusi la alcool in timpul sarcinii fac abuz de alcool.

Dincolo de istoricul familiei, expunerea fatului la alcool prezice daca o persoana va abuza de alcool mai tarziu in viata sau nu. Cu cat acesti copii incep sa bea mai devreme cu atat probleme cu alcoolul vor incepe mai devreme in viata.

Sindromul fatului betivimplica o retardare mintala profunda, dar si defecte cranial-faciale. Exista de asemenea si cateva defecte subtile care rezulta din expunerea la alcool in uter.

Simturile sunt printre primele sisteme care se dezvolta si care permit fatului sa invete de la mama ce e bine sa bea si sa manance ghidandu-se dupa ce mananca mama in timpul sarcinii.

Toate aceste informatii sunt transmise fatului in timpul gestatiei sau sugarului in timpul lactatiei. Se pare ca acest mecanism de adaptare este in avantajul organismului in situatiile in care nu implica o substanta care creeaza dependenta.

Noile studii au testat ipoteza ca expunerea la alcool in timpul sarcinii a avut ca rezultat un raspuns senzorial alterat la substanta care afecteaza comportamentul de mai tarziu al copilului.

In cadrul primului studiu, soarecii au fost expusi la alcool in pantece prin consumul mamei. Rezultatul a aratat ca fetii au dezvoltat o preferinta pentru substantele alcoolice versus substantele non-alcoolice in prima perioada a vietii, dar nu si ca adulti.

Cel de-al doilea studiu a urmat un protocol similar: soarecii au fost expusi la alcool in timpul gestatiei.

In comparatie cu soarecii ai caror mame nu au consumat alcool, soarecii expusi prenatal la alcool au dezvoltat o preferinta pronuntata pentru aceasta substanta. Acestia raspundeau la alcool si prin miros mult mai bine decat soarecii care nu fusesera expusi la alcool.

In ambele cazuri, daca soarecii nu au mai avut nici o experienta cu alcoolul pana la maturitate ei si-au pierdut interesul pentru aceasta substanta. La oameni situatia este diferita. Expertii spun ca expunerea la alcool in adolescenta poate avea urmari grave, respectiv tinerii pot sa devina dependenti de alcool.

Sfatul cercetatorilor este ca mamele sa nu bea in timpul sarcinii si sa ii pastreze pe adolescenti departe de alcool.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

17 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre