George Enescu inedit

/ / Modificat: 2005-09-05
George Enescu inedit

Deschiderea Festivalului "Enescu" a fost precedata, ieri, de lansarea a sase caiete cu partituri necunoscute ale marelui compozitor.


Deschiderea Festivalului "Enescu" a fost precedata, ieri, de lansarea a sase caiete cu partituri necunoscute ale marelui compozitor.

Sase caiete cu partituri inedite semnate de George Enescu, editate in SUA si tiparite la Editura Institutului Cultural Roman (ICR), au fost lansate ieri, la pranz, cu cateva ore inainte de deschiderea oficiala a Concursului si Festivalului International "George Enescu", editia a XVII-a. Festivalul, care reuneste mari interpreti din Romania si de peste hotare, tine pana pe 20 septembrie.

Ideea tiparirii partiturilor a aparut in urma cu trei ani, la initiativa lui Sherban Lupu, violonist si profesor roman stabilit in America. "Sherban Lupu a descifrat cu lupa si a analizat partiturile descoperite in arhivele muzeului bucurestean", a spus directorul Muzeului National "George Enescu", Ilinca Dumitrescu.

Partea muzicala a caietelor a fost editata in SUA, cu ajutorul unui program de editare de muzica, inexistent in Romania, a adaugat Dumitrescu.

"Nu ne intereseaza numai capodoperele"

"Suntem convinsi ca aceste caiete, destinate pietei culturale, vor fi utile celor care le pot folosi", a spus vicepresedintele ICR, Tania Radu.

"Partiturile lui Enescu au fost tot timpul subiect de cercetare", a spus muzicologul Grigore Constantinescu, prezent la lansare.

Volumele reprezinta, in opinia acestuia, o intreaga colectie care ar trebui sa intre in atentia profesorilor si iubitorilor de muzica. "Partiturile ne arata cum si cat de mult iubea Enescu muzica", a spus el.

"Nu ne intereseaza numai capodoperele, ci si celelalte lucrari ale sale", a spus muzicologul Viorel Cosma. Acesta a marturisit ca Uniunea Compozitorilor nu a fost de acord, in urma cu zece ani, sa publice lucrarile mai putin valoroase ale lui Enescu.

Piese inedite

Volumele contin piese din tineretea compozitorului Enescu, schite de partituri, compuse intre 1895 si 1951. Caietele muzicale, la care s-a lucrat mai bine de trei ani, contin o prefata-argument trilingva (romana-franceza-engleza), aceeasi pentru toate cele sase volume, si au preturi cuprinse intre 6 RON (Caietul I) si 23 RON (Caietul III). Un pachet cu toate cele sase caiete costa 78 RON. Peste 25 de caiete cu partituri s-au vandut doar ieri la pranz, pe parcursul unei singure ore.

George Enescu a lasat 33 de lucrari opus, dar si alte multe pagini de partituri neterminate, ciorne si lucrari din tinerete care nu au fost publicate. Potrivit directorului Muzeului "Enescu", in arhive exista foarte multe pagini de partituri vechi care asteapta sa fie deslusite, analizate si publicate.

Au inceput concertele

Festivalul si Concursul International "George Enescu" s-a deschis aseara, la Sala Mare a Palatului, la 19.30, cu un concert din Enescu si Beethoven, dirijat de Horia Andreescu. Organizat pentru prima data de Ministerul Culturii si Cultelor, festivalul reuneste sute de artisti romani si straini, zeci de concerte si recitaluri, lansari de carte, expozitii de fotografie si pictura si proiectii de filme cu si despre George Enescu. Tot in cadrul festivalului au loc numeroase concerte in Timisoara, Cluj, Iasi si Brasov.

Astazi au loc spectacolele:

"La Argentina - Tango", recital Julia Migenes, Sala Palatului (17.00)

"Oedipe", de George Enescu, interpretat de corul si orchestra Operei Nationale din Bucuresti, la Opera Romana (18.00).

Manifestarile Enescu din Piata Festivalului (Piata Revolutiei):

Filme: "George Enescu" si "Ultima ora" (11.00-12.00)

"Tinere talente" - pian, vioara, viola, violoncel (19.00-20.00)

Fundatia Culturala "Remember Enescu"- recitaluri (20.30-21.30)

Filme: "Festival George Enescu" si "Titanic vals" (21.30-22.30).

Sursa: Evenimentul Zilei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre