13 premii internationale pentru Domnul Lazarescu

/ / Modificat: 2005-09-23
13 premii internationale pentru Domnul Lazarescu

Regizorul Cristi Puiu a prezentat succesele internationale ale filmului sau "Moartea domnului Lazarescu", care a avut ieri premiera bucuresteana.


Regizorul Cristi Puiu a prezentat succesele internationale ale filmului sau "Moartea domnului Lazarescu", care a avut ieri premiera bucuresteana.

Dupa ce a cistigat la Cannes premiul sectiunii "Un certain regard" si a participat deja la 30 de festivaluri internationale, unde a cistigat 13 premii, pelicula continua sa fie vizionata in intreaga lume.

Realizatorii i-au cedat drepturile de difuzare internationala lui Philippe Bober, care i-a reprezentat si la Cannes si care a vindut pina acum pelicula in Franta, Austria, Elvetia, Belgia, Danemarca, Japonia, Grecia, Anglia, SUA, Canada s.a. Cineastul a devoalat sursa bugetului productiei, care a reunit fonduri de la Centrul National al Cinematografiei (60 la suta) si fonduri private, cea mai mare parte fiind de la omul de afaceri Bobby Paunescu.

Despre campania de presa, Puiu a spus: "Nimeni nu stie cind iese un film romanesc. Noi am cautat sa-l promovam prin popularizarea premiilor, articolelor publicate in presa straina, dar si prin bannere instalate la Sala Dalles si Bucur Obor, afise in statiile de metrou si spoturi TV.

Acum tot ce speram este sa vina lumea la cinema si sa bifam niste incasari decente, sa ajungem macar la numarul de spectatori ai filmului "Filantropica", 120.000."

In proiect, o poveste de dragoste

Ideea povestii i-a venit regizorului cind a auzit despre cazul real al pacientului Nica. El a marturisit ca a vrut sa isi exploateze astfel ipohondria si frica de moarte: "Am urmarit sa descriu disparitia unui om. Lazarescu isi pierde tot, identitate si demnitate, nu mai ramine cu nimic. Nu sint atit de critic la adresa sistemului sanitar, pentru ca medicii sint de fapt niste oameni".

Puiu a mai povestit cum a realizat productia in numai sase luni si despre faptul ca nu se mai considera un regizor tinar, o sintagma fara acoperire in cazul sau, la 38 de ani. "Moartea domnului Lazarescu" este prima dintre cele "Sase povesti la marginea Bucurestilor", urmatoarea, care a primit sprijin CNC la ultima sesiune de concurs, fiind o "poveste de dragoste extraconjugala, fara morti si sex explicit".

Sursa: Cotidianul

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre