Vesti bune pentru parinti! Din aprilie, tichetele de cresa ajung la 640 de lei

/ / Modificat: 2024-03-29
Vesti bune pentru parinti! Din aprilie, tichetele de cresa ajung la 640 de lei

Incepand din luna aprilie, valoarea tichetelor de cresa creste cu 20 de lei si ajunge 640 de lei, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial. Pana acum, valoarea unui tichet de cresa era de 620 de lei, conform ordinului ministrului finantelor si ministrului muncii nr. 2654/1925/2023.

Art. 1. — „Pentru semestrul I al anului 2024, incepand cu luna aprilie 2024, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de 640 lei.

Art. 2. — Valoarea nominala stabilita la art. 1 se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024”, se arata in ordin, potrivit Edupedu.ro.

Cum se acorda tichetele de cresa si cine poate beneficia de ele

Tichetele cresa se acorda, lunar, salariatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Tichetele sunt acordate angajatilor din sistemul privat si de stat si pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul. Ele se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui caruia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare, pe baza livretului de familie.

Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul de insertie care se acorda la reluarea activitatii.

Nu pot beneficia de tichete de cresa:

  • asistentii maternali profesionisti;
  • persoanele la care este gazduit copilul si pentru care s-a instituit masura plasamentului in regim de urgenta, in temeiul Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ce trebuie sa faci pentru a primi tichete de cresa. Acte necesare

Tichetele de cresa se distribuie salariatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, pe baza urmatoarelor documente:

  • cerere pentru acordarea tichetului de cresa;
  • actul doveditor eliberat de cresa/entitatea asimilata acesteia la care este inscris copilul;
  • documente care sa ateste calitatea de parinte, respectiv certificatul de nastere al copilului, in cazul parintilor naturali, sau hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, in cazul copilului adoptat;
  • documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare;
  • declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa, de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
  • alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern.

Surse: edupedu.ro
Foto: Freepik, Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cresa copii

Articole recomandate

Citeste si despre