UPDATE: Raed Arafat: "Cresele si after-schoolurile raman deschise"

/ / Modificat: 2020-11-06
UPDATE: Raed Arafat:

UPDATE: Raed Arafat a anuntat in cadrul conferintei de astazi ca, desi in Hotararea 52 de propunea inchiderea creselor si after-schoolurilor, acestea vor ramane deschise

Toate cresele, gradinitele si scolile vor fi inchise timp de o luna, 30 de zile, dupa ce numarul cazurilor de noi infectii cu coronavirus a crescut la aproape 10.000 pe zi. 

Initial, premierul Ludovic Orban a anuntat ca after-schoolurile si cresele vor ramane deschise, insa in Hotararea 52 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta publicata vineri dimineata se prevede ca si cresele, si gradinitele vor fi inchise.

Art.3 "In vederea prevenirii raspandirii infectiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, in toate localitatile, activitatile didactice care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant sa se desfasoare in sistem on-line". 

Ce restrictii vor intra in vigoare de luni

De luni, 9 noiembrie, circulatia pe timp de noapte, intre orele 23.00 - 05.00 va fi restrictionata, iar persoanele care vor sa circule in acest interval vor trebui sa completeze si sa prezinte autoritatilor o declaratie pe propria raspundere. 

Noile masuri au fost prezentate, joi seara de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si urmeaza intre in vigoare de luni, 9 noiembrie.

"Masurile prezentate de domnul presedinte trebuie transpuse in hotararea de guvern privind starea de alerta, in baza Legii 55. Solicit sa fie pregatite propunerile de modificare, care trebuie sa treaca prin CNSU, sa fie adoptate de Guvern. Putem sa luam deciziile si aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru ca trebuie sa parcurgem toate procedurile legale de modificare a HG”, a spus premierul Ludovic Orban.

Care sunt, pe scurt, noile restrictii

  • Masca obligatorie peste tot si in orice conditii
  • Scolile trec in regim online
  • Toate cresele, scolile si gradinitele se inchid
  • Este reintrodusa telemunca atat la privat, cat si la stat
  • Circulatia restrictionata de la 23.00 la 05.00 in localitatile ce depasesc 3/1000 de locuitori Carantinarea localitatilor unde infectarea depaseste 6/1000 de locuitori
  • Magazinele se inchid cel taziu la 21.00
  • Petrecerile sunt restrictionate 
  • Targurile si pietele trebuie inchise

Articole recomandate

Citeste si despre