Turismul, "minge de ping-pong" intre cabinetul Primului Ministru si Ministerul Finantelor

/ / Modificat: 2023-09-21
Turismul,

► ANAT cere ferm Guvernului mentinerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanta

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) isi exprima ingrijorarea cu privire la declaratiile contradictorii emise recent de catre cabinetul Primului Ministru respectiv Ministerul Finantelor cu privire la acordarea voucherelor de vacanta. Aceste declaratii discordante creeaza o incertitudine anxioasa pentru industria turismului din Romania si ne transforma intr-o ”minge de ping-pong” pe teren politic si fiscal.


Presedintii Coalitiei de Guvernare, respectiv Prim ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, impreuna cu Nicolae Ciuca, presedintele Senatului Romaniei, au declarat ca actualul sistem de acordare a voucherelor de vacanta va ramane neschimbat. Decizia a fost luata ieri, in cadrul Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, in dialogul cu presedintii confederatiilor reprezentative la nivel national, patronale si sindicale. In acelasi timp, Ioan-Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a sugerat ca va depinde de latitudinea angajatorului daca doreste sa acorde bani in loc de vouchere. ANAT considera ca aceasta divergenta de opinii arunca o umbra de incertitudine asupra industriei turismului, afectand atat agentiile de turism, cat si angajatii care beneficiaza de aceste vouchere.


Confederatiile nationale si-au manifestat in mod clar sustinerea pentru mentinerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanta, iar aceste declaratii opuse vin in contradictie cu promisiunile anterioare facute de liderii coalitiei de guvernare. ANAT isi exprima increderea in ceea ce s-a stabilit si indeamna cu fermitate cei doi lideri de stat sa-si respecte cuvantul dat.


”Acordarea in bani a voucherelor de vacanta este considerata neconstitutionala, asa cum a fost demonstrat si in alte tari europene, precum Belgia. Nu poate fi acceptat ca o parte din salariul angajatilor sa fie supusa unei impozitari diferite  de la un salariat la altul, iar aceasta decizie sa fie la latitudinea angajatorului. Este discriminatoriu”, subliniaza Adrian Voican, vicepresedinte ANAT.


ANAT face un apel catre autoritatile guvernamentale sa clarifice rapid si ferm politicile privind voucherele de vacanta, astfel incat industria turismului sa poata continua sa se dezvolte intr-un mediu stabil si predictibil. Incertitudinea fiscala si politica nu fac decat sa submineze eforturile noastre de a promova turismul intern si de a oferi servicii de calitate calatorilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Turism Romania

Articole recomandate

Citeste si despre