Trei sectoare din Capitala incep scoala sub scenariul galben! 43 de localitati din tara, cursuri online

/ / Modificat: 2020-09-07
Trei sectoare din Capitala incep scoala sub scenariul galben! 43 de localitati din tara, cursuri online

Trei sectoare din Capitala vor intra in noul an scolar sub scenariul galben (in sistem mixt, fata in fata si online prin rotatia elevilor. Restul scolilor din celelalte sectoare incep scoala sub scenariul verde, potrivit hartii publicate de Ministerul Sanatatii, dupa centralizarea datelor de la directiile de sanatate publica din toata tara. 

Sectoarele care incep scoala sub scenariul galben sunt Sectorul 1, Sectorul 2 si Sectorul 6. Sectorul 1 are cea mai mare medie de infectari la 1.000 de locuitori din toata Capitala.

„Rata medie de infectare din Bucuresti este de 1,12 la 1.000 de locuitori, am centralizat propunerile de la cele aproximativ 500 de unitati de invatamant din Capitala”, a declarat pentru Edupedu.ro seful Directiei de Sanatate Publica, colonelul medic Ionel Paul Oprea.

Potrivit documentelor publicate de Ministerul Sanatatii cu privire la media raportata de localitati, in Sectorul 1 media este de 1,34/1.000 de locuitori, in Sectorul 2 este de 1,17/1.000 de locuitori, iar in Sectorul 6 este de 1,03/1.000 de locuitori.

Ce inseaman scenariu galben si ce scenariu verde 

Scenariul galben (2) – inseamna participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si Revenirea partiala (prin rotatie de 1-2 saptamani) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie.

Scenariul verde (1) – inseamna participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie.

Mai departe, cererile propuse de scoli vor fi analizate la nivelul Comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta (CJSU/CMBSU), care va emite, pana la data de 10 septembrie, hotararea privind scenariul de functionare pentru fiecare unitate de invatamant pentru inceputul anului scolar 2020-2021.

Criteriul epidemiologic in baza caruia unitatile de invatamant vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidentei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori).

Daca rata incidentei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta intre scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de invatamant in parte, in functie de infrastructura si resursele existente la nivelul unitatii de invatamant.

Daca rata incidentei cumulate este intre 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unitatile de invatamant din localitate.

La o rata a incidentei cumulate peste limita de alerta de 3/1.000 locuitori, DSP judetene si a municipiului Bucuresti va prezenta CJSU/CMBSU o analiza a situatiei epidemiologice din localitate. in functie de existenta transmiterii comunitare in localitate si numarul de focare existente in unitatile de invatamant din localitate, precum si alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotarari, suspendarea temporara a activitatilor didactice care presupun prezenta fata in fata din unitatile de invatamant (scenariul 3), cursurile desfasurandu-se online. in absenta unei astfel de decizii, unitatile de invatamant din localitatea respectiva vor functiona in scenariul 2.

In contextul confirmarii unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unitati de invatamant se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant din prezentul ghid, clasa sau intreaga scoala putand fi inchisa pentru 14 zile, cursurile desfasurandu-se online. Hotararile privind scenariul de functionare pe parcursul anului scolar se actualizeaza saptamanal sau ori de cate ori este nevoie.

43 de localitati, cursuri online 

Ministerul Educatiei a transmic ca in 43 de localitati numarul de cazuri de noi imbolnaviri, confirmate in ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori, adica se va invata online.

„Directiile de sanatate publica au transmis inspectoratelor scolare analiza situatiei epidemiologice. In urma analizei situatiei epidemiologice efectuate la nivel national de catre directiile de sanatate publica si Institutul National de Sanatate Publica (data de referinta: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat urmatoarele:

• in 2.728 de localitati numarul de cazuri de noi imbolnaviri, confirmate in ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori

• in 410 localitati numarul de cazuri de noi imbolnaviri, confirmate in ultimele 14 zile, se situeaza intre 1 si 3 la 1.000 de locuitori

• in 43 de localitati numarul de cazuri de noi imbolnaviri, confirmate in ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori”, transmite Ministerul Educatiei.

Potrivit sursei citate, conform analizei epidemiologice, realizate la nivelul municipiului Bucuresti, sectoarele 3, 4 si 5 s-ar situa in scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 si 6 s-ar situa in scenariul galben.

Sursa: edupedu.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre