In apropierea sarbatorilor pascale, spitalele de psihiatrie din Romania, in special cel din Capitala – Spitalul Alexandru Obregia – se confrunta cu un val ingrijorator de internari.
Numarul pacientilor a crescut cu aproape 30% in ultimele saptamani, iar sectia de psihiatrie pediatrica functioneaza la 80% din capacitate. Atat adultii, cat si copiii sau adolescentii ajung internati cu diagnostice precum depresie severa, tulburari de comportament sau dependenta de droguri.
Sarbatorile accentueaza starile emotionale negative
Pentru multi pacienti, perioada Sarbatorilor nu aduce liniste, ci dimpotriva, devine un factor declansator pentru episoade depresive. O femeie internata recent la Spitalul Obregia a povestit cum plecarea fiicei sale i-a declansat o depresie profunda, alegand sa petreaca Pastele in spital.
„Eu am ales, daca vrea si domnul doctor, pentru ca nu ma simt bine. Sarbatorile pentru mine sunt ca o zi normala, deci nu am motiv sa ma bucur. S-a declansat aceasta depresie”, a marturisit pacienta.
Medicii confirma ca, in aceasta perioada, starile de anxietate si depresie se pot acutiza. Ritmul alert al vietii, presiunea sociala si asteptarile legate de „fericirea” specifica Sarbatorilor contribuie la agravarea afectiunilor psihice.
„E un ritm accelerat al vietii cotidiene, e incarcatura de stres mai mare, oamenii devin din acest motiv mai vulnerabili si, ca atare, si gravitatea afectiunilor psihiatrice creste”, a explicat dr. Eduard Motosescu, de la Spitalul Obregia.
Copiii, afectati tot mai des de depresie si anxietate
Situatia este si mai alarmanta in cazul celor mici. In sectia de Psihiatrie Pediatrica a Spitalului Obregia, majoritatea copiilor internati prezinta episoade depresive, tulburari de comportament, ADHD sau chiar dependenta de substante.
Specialistii atrag atentia ca presiunile sociale, lipsurile sau dorinta de a trai o viata „perfecta” ii afecteaza emotional pe copii, care ajung sa sufere in tacere.
„Sunt perioade in care este posibil ca tristetea sa se accentueze, sa apara reactii comportamentale distructive. Este foarte greu sa gestionezi astfel de momente cand nu ai tot ce iti trebuie”, a explicat dr. Emanuela Andrei, medic psihiatru pediatru.
Standardele ridicate si comparatiile constante cu ceilalti pot genera frustrari profunde, mai ales in randul adolescentilor. „Problema standardelor a fost intotdeauna preocupanta, pentru ca avem tendinta sa ne comparam cu cineva aflat intr-o pozitie mai buna”, a completat dr. Eduard Motosescu.
Depresia, o afectiune mai frecventa decat bolile cardiovasculare
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca depresia este una dintre cele mai frecvente boli ale secolului XXI, afectand mai multi oameni decat afectiunile cardiovasculare sau diabetul.
Psihologul Maria Coman subliniaza si ea rolul negativ al comparatiilor: „Atunci cand ne comparam cu ceilalti, tindem sa uitam de propriile noastre resurse si sa nu le mai luam in considerare.”
In acest context, medicii recomanda atentie sporita fata de cei dragi, mai ales in perioada Sarbatorilor, cand singuratatea si asteptarile nerealiste pot duce la episoade depresive severe.