Top cel mai bine platite joburi

/ / Modificat: 2020-04-28
Top cel mai bine platite joburi

Locurile de munca bine platite nu sunt atat de rare pe cat ai crede. Cele mai mari salarii brute din Romania se castiga in domenii care duc lipsa de specialisti, astfel ca posturile libere sunt destul de numeroase.

Cel mai bine platite joburi din Romania raman cele din industria IT, potrivit datelor oficiale furnizate de INS. In top cel mai bine platite joburi sunt si cele din comunicatii si inginerie, dar si din transporturile aeriene.

Potrivit specialistilor in resurse umane, domeniul IT ramane in topul celor mai mari salarii deoarece exista un deficit major de specialisti, in raport cu cererea tot mai mare de digitalizare, automatizare si inteligenta artificiala.

Un calculator salariu brut arata diferente majore in functie de specializare: cu cat aceasta este mai rara, dar mai cautata, cu atat mai mari sunt ofertele venite din partea angajatorilor. Pe langa IT, inginerie sau transporturi, domenii in care este nevoie de studii de specialitate, la mare cautare sunt si meseriile pe cale de disparitie din cauza scaderii numarului de scoli profesionale.

Cele mai bine platite joburi din Romania

In IT salariul mediu este, potrivit INS, de 7118 lei. In Romania activeaza in prezent in jur de 125.000 de specialisti in tehnologia informatiei si servicii informatice, insa la nivel national ar mai fi nevoie de 20.000 de angajati in domeniu. Deficitul major din industrie are ca efect elaborarea de strategii din partea angajatorilor pentru a fideliza IT-istii, cele mai importante fiind cresterea periodica a salariilor sau oferirea unui program de lucru flexibil.

In informatii si comunicatii salariul mediu este de 5784 de lei. Inginerii in telecomunicatii sunt printre cei mai cautati specialisti in domeniu, data fiind continua dezvoltare a pietei.

Locul 3 in topul celor mai mari salarii il ocupa industria de extragere a petrolului si a gazelor naturale, cu un salariu mediu de 5655 de ei.

In top 5 se mai afla fabricarea de produse de coserie si obtinute din prelucrarea titeiului, cu un salariu mediu de 5637 de lei, si transporturile aeriene, cu salariul mediu de 5511 lei.

Alte domenii care promit venituri cel putin interesante in Romania in aceasta perioada sunt, potrivit statisticilor INS, activitatea de asigurare, reasigurare si fonduri de pensii (5331 lei), activitatea de editare (5065 lei), intermedieri financiare si asigurari (4965 lei), fabricarea produselor din tutun (4869 lei) si administratie publica si aparare si asigurari sociale din sistemul public (4833 lei).

Articole recomandate

Citeste si despre