STUDIU Vaccinul HPV reduce cu pana la 87% aparitia cancerului de col uterin

/ / Modificat: 2021-11-04
STUDIU Vaccinul HPV reduce cu pana la 87% aparitia cancerului de col uterin

Datele celui mai recent studiu vine cu vesti bune. Tinerele care au fost vaccinate in adolescenta impotriva HPV au prezentat un risc cu pana la 87% mai mic de a suferi de cancer de col uterin.

Tinerele care au participat la studiu au fost vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) în adolescenţă cu un produs mai vechi al GlaxoSmithKline (GSK.L), denumit Cervarix. Ele au prezentat un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin legat de acest virus, potrivit unui studiu englez de lungă durată.

Conform datelor studiului, femeile vaccinate împotriva HPV care au ajuns la vârsta de 20 de ani si care primiseră seria de injecţii între 12 şi 13 ani aveau o rată de cancer de col uterin cu 87% mai mică decât femeile nevaccinate care fuseseră supuse unui screening pentru această afecţiune malignă, scrie Reuters.

Rata de îmbolnăvire cu cancer a fost cu 62% mai mică pentru tinerele vaccinate la vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi cu 34% mai mici la cele care au fost vaccinate la vârste cuprinse între 16 şi 18, potrivit cercetătorilor citaţi în revista medicală The Lancet.

Ratele unei afecţiuni precanceroase au fost reduse cu 97% atunci când vaccinurile au fost administrate la vârstele de 12 şi 13 ani, se mai arată în studiu.

Taguri Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre