STUDIU! Motivul pentru care bebelusii sunt mai putin afectati de Covid

/ / Modificat: 2021-12-29
STUDIU! Motivul pentru care bebelusii sunt mai putin afectati de Covid

Stim deja ca bebelusii sunt mai predispusi la infectii respitatorii. Insa, cand vine vorba despre virusii noi aparuti, cum este coronavirusului, bebelusii sunt mai puternici decat adultii.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Columbia si publicat in revista "Science Advances", cercetatorii sustin ca sistemul imunitar al bebelusului este mai robust decat cred majoritatea oamenilor si depaseste sistemul imunitar al adultului in lupta impotriva noilor virusi.

"Sistemul imunitar al sugarului are reputatia de a fi slab si subdezvoltat in comparatie cu cel al unui adult, dar comparatia nu este in totalitate corecta", spune Donna Farber, doctor in microbiologie si imunologie si profesor la Universitatea Columbia.

Bebelusii au un sistem imunitar mai eficient pentru a lupta impotriva noilor virusi

In comparatie cu adultii, bebelusii fac multe boli respiratorii din cauza virusurilor, cum ar fi gripa (care provoaca gripa normala) si virusul sincitial respirator (care provoaca bronsiolita, boala care este cea mai frecventa cauza de internare la copiii sub trei ani).

Dar, spre deosebire de adulti, bebelusii vad acesti virusi pentru prima data. "Adultii nu se imbolnavesc la fel de des pentru ca avem o memorie inregistrata a acestor virusi care ne protejeaza", spune Farber, "in timp ce tot ceea ce intalneste un copil este nou pentru el.

Farber si colegii sai au testat capacitatea sistemului imunitar de a raspunde la un nou virus prin colectarea de celule T naive (celule imunitare care nu au intalnit niciodata un agent patogen) de la soareci sugari si adulti. Celulele au fost plasate intr-un soarece adult infectat cu un virus.

"Adultii confruntati cu un nou agent patogen reactioneaza mai lent. Acest lucru ofera virusului sansa de a se replica mai mult, iar atunci se imbolnavesc", explica Donna Farber, autoarea studiului.

Explicatia pentru care Covid afecteaza mai putin bebelusii

Celulele T fac parte din sistemul imunitar si se formeaza din celulele stem din maduva osoasa. Principala lor functie este de a identifica si de a distruge agentii patogeni invadatori sau celulele infectate, ajutand la protejarea organismului impotriva infectiilor si a bolilor, cum ar fi cancerul.

Cercetatorii au descoperit ca, in competitia pentru eradicarea virusului, celulele T infantile au castigat confortabil. Celulele T naive de la soarecii nou-nascuti au detectat niveluri mai scazute de virus decat celulele adulte, iar celulele sugarilor au proliferat mai repede si s-au deplasat in numar mai mare la locul infectiei, dezvoltand rapid o aparare puternica impotriva virusului.

"Ceea ce spune acest lucru este ca sistemul imunitar al bebelusului este robust, eficient si poate scapa de agentii patogeni in primii ani de viata. In unele privinte, ar putea fi chiar mai bun decat sistemul imunitar al adultilor, deoarece este conceput pentru a raspunde la o multitudine de noi agenti patogeni.", sustine Farber.

Studiul pare sa raspunda la ceea ce se intampla cu infectia Covid in cazul bebelusilor si copiilor mici, care sunt mai putin afectati decat adultii.

"SARS-CoV-2 este un virus nou pentru absolut toata lumea, asa ca acum vedem o comparatie naturala a sistemelor imunitare ale adultilor si ale sugarilor", spune Farber. "Si copiii o duc mult mai bine. Adultii care se confrunta cu un nou agent patogen reactioneaza mai lent. Acest lucru ofera virusului sansa de a se replica mai mult si atunci se imbolnavesc.”.

De ce vaccinurile sunt mai eficiente in cazul copiilor

Descoperirile facute ajuta, de asemenea, sa se explice de ce vaccinurile sunt deosebit de eficiente in copilarie. Acest lucru are legatura tot cu celulele T, care in aceasta perioada sunt foarte puternice.

"Acesta este momentul potrivit pentru a va vaccina si nu trebuie sa va faceti griji cu privire la administrarea mai multor vaccinuri in aceasta perioada", spune Farber. "Orice copil care ia contact cu lumea inconjuratoare este expus zilnic la o multime de agenti patogeni noi. Inca din prima zi de viata, bebelusii gestioneaza deja expuneri multiple la diferite virusuri".

"Cele mai multe formulari si doze de vaccin sunt aceleasi pentru toate varstele, dar intelegerea raspunsurilor imune diferite in copilarie sugereaza ca putem folosi doze mai mici pentru copii si ne-ar putea ajuta sa concepem vaccinuri mai eficiente pentru acest grup de varsta", spune Farber.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre