Stiai ca filozofii si copiii au lucruri in comun?

/ / Modificat: 2021-10-05
Stiai ca filozofii si copiii au lucruri in comun?

Curiozitatea este unul dintre principalele motoare ale invatarii. Copiii si filosofii sunt cei care impartasesc acest motor.

Filosofia este necesara pentru a reflecta asupra lumii in care traim. Copiii singuri au capacitatea de a pune si a-si pune intrebari, asemeni filozifilor. Sunt curiosi din fire. Nu iau niciodata nimic de-a gata ci vor sa afle totul despre acel lucru.

“Filosofia este inzestrata cu capacitatea de a ne transforma, dand mai multa greutate indignarilor noastre fata de nedreptate, mai multa luciditate pentru a pune intrebarile care ne framanta si mai multa convingere pentru apararea demnitatii umane.”, spune Irina Bokova, directorul general al UNESCO.

Cand le putem vorbi copiilor despre filozofie?

Parintii pot vorbi cu micutii lor despre filozofie de la o varsta frageda. Filosofia ne permite sa gandim si sa ii facem copiii sa gandeasca.

Fiecare varsta are caracteristici cognitive specifice, desi dupa 3 ani copiii trebuie sa stie notiuni precum “ce” si “de ce”. Nu sunt multumiti cu un raspun simplu, banal, si vor sa stie cat ami multe lucru. Prin urmare, de multe ori, adultii se simt blocati de anumite intrebari la care nu stiu cum sa raspunda.

La aceasta varsta copiii trebuie sa-si faca o idee despre realitate si despre lumea inconjuratoare, desi este inca prea devreme pentru ca ei sa o inteleaga pe deplin. Este important sa nu uiti ca acum incep sa descopere lumea cu tot ceea ce presupune aceasta.

4 fraze de filozofi pentru a vorbi despre viata impreuna cu micutii tai

  • “Educati copiii si nu va fi necesar sa pedepsiti barbatii”. Pitagora, filozof si matematician (sec. VI i.Hr.).
  • "Recompensa noastra este in efort si nu in rezultat. Un efort total este o victorie completa". Gandhi, om politic si ganditor (1869-1948).
  • “Pazeste-ti dreptul de a reflecta pentru ca si a gandi gresit este mai bine decat sa nu gandesti deloc”. Hipatia Alexandriei, filosof (secolul V d.Hr.).
  • "Exista cei care nu isi pot imagina o lume fara pasari, sunt cei care nu isi pot imagina o lume fara apa; in ceea ce ma priveste, eu sunt incapabil sa-mi imaginez o lume fara carti.", Jorge Luis Borges, scriitor (1899-1986). 

Sursa foto: unsplash.com

Articole recomandate

Citeste si despre