Start inscrieri la gradinita pentru anul scolar 2022-2023, din 30 mai. Ce trebuie sa stie parintii

/ / Modificat: 2022-05-05
Start inscrieri la gradinita pentru anul scolar 2022-2023, din 30 mai. Ce trebuie sa stie parintii

Inscrierile la gradinita pentru anul scolar 2022-2023 incep pe 30 mai, pentru copiii care vor intra in colectivitate din toamna. Pentru cei care sunt deja la gradinita, reinscrierile incep din 16 mai, potrivit Ministerului Educatiei.

Dosarele pentru reinscriere vor fi primite la gradinita in prima faza, pentru cei care frecventeaza deja gradinitele de stat, iar cele ale copiilor care vor intra abia acum la grupa mica pot fi depuse abia incepand cu 30 mai.

Concret, programul reinscrierilor si al inscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatilor de invatamant prescolar si va fi afisat la loc vizibil in fiecare gradinita. Parintii care doresc sa depuna dosare de reinscriere sau inscriere pot trimite unitatilor de invatamant datele necesare si prin fax, e-mail sau telefonic, pentru planificarea depunerii fizice a dosarelor, cu toate actele necesare. Planificarea stabilita de unitatile de invatamant, pe zile si intervale orare, va fi apoi postata pe site-ul institutiei si la avizier.

Criterii de inscriere si departajare a copiilor la gradinita

Prioritate la inscriere au copiii care sunt deja inscrisi la o unitate de invatamant prescolar, iar apoi inscrierea copiilor care abia incep sa frecventeze o gradinita va fi facuta „de regula” in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta (grupa mare, grupa mijlocie, grupa mica), cu respectarea prevederilor legale.

Cand numarul de cereri de reinscriere/inscriere este mai mare decat numarul de locuri disponibile intr-o unitate, vor fi aplicate criterii de departajare.

Criterii generale de departajare a copiilor:

- documente care dovedesc ca un copil este orfan si/sau provine de la o casa de copii/centru de plasament/plasament familial;

- documente care dovedesc ca un copil este orfan de un parinte

- existenta unui frate sau a unei surori care sunt deja inscrisi la respectiva unitate

- document medical /certifcat de orientare scolara si profesional/certificat de handicap.

Departajarea se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale cumulate de catre fiecare copil.

Criteriile specifice de departajare sunt stabilite de fiecare gradinita in parte si trebuie aprobate de Consiliul de Administratie si avizate de consilierul juridic al inspectoratului scolar de resort pana la data de 27 mai 2022. Criteriile specifice pot fi aplicate doar dupa epuizarea departajarii pe baza criteriilor generale de mai sus si doar daca sunt prezentate in dosarul de inscriere, alaturi de cererea tip, documente doveditoare solicitate de unitatea de invatamant prescolar.

„Aceste criterii nu pot fi discriminatorii si nu pot include existenta unor liste de preinscrieri, organizate in afara calendarului procesului de inscriere in invatamantul prescolar”, se specifica in adresa trimisa de Minister inspectoratelor scolare din teritoriu.

Ministerul Educatiei a transmis in adresa privind inscrierea/reinscrierea copiilor la gradinita ca unitatile de invatamant prescolar trebuie sa afiseze pe site, pe site-ul ISJ si/sau la avizier urmatoarele informatii care sa asigure transparenta procesului: capacitatea institutiei, numarul de locuri aprobapt pentru fiecare grupa de varsta pentru anul scolar 2022-2023, criteriile generale si specifice de departajare, informatii privind statutul gradinitei (autorizata provizoriu / acreditata ARACIP).

FOTO: Unsplash

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre