Sorin Cimpeanu: "Testarea elevilor la revenirea in scoala este esentiala"

/ / Modificat: 2021-03-30
Sorin Cimpeanu:

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca testarea elevilor la revenirea in scoala dupa vacanta de Paste este "esentiala. El a precizat ca elevii vor fi testati cu teste noninvazive si va fi nevoie de acordul parintilor. Pana acum foarte multi parinti au refuzat testarea copiilor pe motiv ca testele erau invazive.

„Testarea elevilor la revenirea in scoala pe baza achizitionarii de teste noninvazive este esentiala. In limitele de competenta ale Ministerului Educatiei pot sa spun ca din cele 1.150.000 teste au fost utilizate doar 19.000.

Au fost doua cauze: lipsa de personal medical, care este un lucru cunoscut, nu este de ieri de azi, care sa administreze aceste teste, si al doilea lucru - foarte multi parinti au considerat ca aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu si-au dat acordul, care era necesar in mod expres. Odata cu achizitia de teste noninvazive, care, la limita, pot fi si autoadministrate - am vazut ca acest lucru se face in scoli din Franta si Austria - sunt indreptatit sa sper ca acea testare in masa in scoli va putea sa fie un fapt”, a afirmat Cimpeanu.

El a explicat ca testele pe baza de saliva pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didactic, nefiind nevoie de competenta medicala, dar va fi necesar acordul parintilor. „Dar cred ca orice parinte isi va da acordul in cazul in care testele sunt noninvazive”, a adaugat Cimpeanu.

Propunerea lui Sorin Cimpeanu a fost agreata si de premierul Romaniei, Florin Citu, care a afirmat faptul ca testarea elevilor dupa vacanta prelungita de Paste ar fi o solutie foarte buna de a tine sub control pandemia de Covid-19.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca achizitionarea acestor teste trebuie facuta de Ministerul Educatiei. 

"Testele din saliva sunt foarte usor de folosit, sunt deja aprobate in Romania. ANMDR a aprobat mai multe teste in Romania. Achizitia, daca vorbim de scoli, trebuie facuta de catre Ministerul Educatiei. Ministerul Sanatatii nu are, conform legii, nici aceasta atributie, nici aceasta responsabilitate de a face achizitii pentru scoli", a declarat Vlad Voiculescu. Conform Agerpres, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a subliniat ca aceste teste din saliva nu au precizia testelor antigen, dar a punctat ca sunt un "filtru".

Articole recomandate

Citeste si despre