Simularea pentru Evaluarea Nationala 2024. Cand incep probele si cum se vor desfasura

/ / Modificat: 2024-01-29
Simularea pentru Evaluarea Nationala 2024. Cand incep probele si cum se vor desfasura

A mai ramas o saptamana pana cand elevii de clasa a VIII-a vor sustine simularea pentru Evaluarea Nationala 2024. Ei vor avea subiecte similare ca grad de dificultate cu cele de la examenul real din vara. Lucrarile vor fi scanate in clasa si corectate pe platforma digitalizata.

Calendar simulare Evaluare Nationala 2024

Simularea pentru Evaluarea Nationala 2024 se desfasoara in perioada 5-7 februarie, iar rezultatele vor fi afisate pe 23 februarie, conform calendarului oficial.

Calendarul simularii Evaluarii Nationale 2024 pentru absolventii clasei a VIII-a:

  • 5 februarie 2024: Limba si literatura romana – proba scrisa
  • 6 februarie 2024: Matematica – proba scrisa
  • 7 februarie 2024: Limba si literatura materna – proba scrisa
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

Probele incep la ora 9:00, moment in care, in fiecare sala, se deschid plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8:30, potrivit procedurii.

La proba de limba si literatura romana si/sau materna sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. In cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei este permisa delimitarea propozitiilor in fraza, fara a se considera semn particular.

La figurile de la proba de matematica sunt permise marcajele pe figura si completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. De asemenea, este permisa realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastra) in spatiul pus la dispozitie pentru rezolvarea problemelor, conform Antena3 CNN.

Elevii vor primi subiectele in forma de brosura, care se preda la finalul probei. Timpul de lucru va fi de doua ore, incepand din momentul in care s-a incheiat completarea casetei de identificare din brosura cu subiecte. 

Art. 8 – „(3) Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise pentru fiecare dintre probele simularii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a este de doua ore, incepand din momentul in care s-a incheiat completarea casetei de identificare din brosura cu subiecte.”

Art. 10 – „(4) La simularea probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele in forma de brosura, putand sa solicite si pagini suplimentare, daca este cazul. Capsarea brosurilor se realizeaza inainte de distribuirea acestora in sali, in trei locuri (lateral – stanga sus, lateral – stanga jos si lateral- mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de catre elevi se vor adauga prin capsare in alte doua locuri, situate intre cele trei locuri initiale, astfel incat brosurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Brosura se preda la finalul probei si, intrucat contine subiecte, aceasta nu ramane in posesia elevilor.

(6) Intrucat pentru itemii obiectivi nu sunt prevazute spatii de rezolvare, elevul rezolva acesti itemi pe ciorna si scrie raspunsul corect in brosura. Aceasta contine, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi in vederea finalizarii raspunsurilor ce necesita redactare, in cazul in care spatiul alocat nu a fost suficient sau a gresit si doreste sa reia rezolvarea.”

Lucrarile vor fi scanate in clasa si corectate pe platforma digitalizata. Profesorii asistenti din centrele de examen stabilite in fiecare judet vor folosi in clase scannere conectate la cate un calculator/laptop pe care este instalata aplicatia de evaluare digitalizata. Lucrarile elevilor sunt scanate si incarcate in platforma.

In momentul in care lucrarea este repartizata spre evaluare, cand apasam butonul „start evaluare”, o lucrare se poate duce catre doi profesori situati in colturi diferite ale tarii, niciodata nu vor sti unul de celalalt. Repartizarea se face aleatoriu. Mai mult decat atat, daca dupa prima evaluare diferenta dintre cei doi e mai mare de un punct, platforma identifica lucrarea, o trimite automat la alti doi evaluatori, explica secretarul de stat Sorin Ion, in august 2023, potrivit Edupedu.ro.

Calendar Evaluarea Nationala 2024 de la finalul clasei a VIII-a 2024

Evaluarea Nationala 2024 are loc in perioada 25-28 iunie, potrivit calendarului publicat in Monitorul Oficial. Proba la Limba romana se va desfasura pe 25 iunie, iar proba la Matematica este programata pe 27 iunie. Elevii de clasa a VIII-a incheie anul scolar pe 14 iunie 2024.

  • 11 – 14 iunie 2024: Inscrierea la Evaluarea Nationala
  • 14 iunie 2024: Incheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisa la Limba romana
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisa la Matematica
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisa la Limba materna
  • 3 iulie 2024 – Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) si 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestatiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Solutionarea contestatiilor
  • 9 iulie 2024 – Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor

Surse: edupedu.ro, newsweek.ro, antena3.ro
Foto: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simulare evaluare nationala Simulare capacitate Evaluarea nationala

Articole recomandate

Citeste si despre