Si tatii sufera de depresie postpartum! STUDIU!

/ / Modificat: 2023-06-27
Si tatii sufera de depresie postpartum! STUDIU!

Depresia postpartum nu este intalnita doar in cazul mamelor. 10% dintre tati sufera de depresie postpartum.

In cele mai multe cazuri aparitia copilului este motiv de bucurie pentru parinti. Insa, odata cu aducerea micutului acasa, tot ce iti imaginai inainte se schimba. Programul iti este dat peste cap si apar noi provocari precum hranirea copilului, igiena, programul de somn.

Putini parinti sunt cei care inteleg cu adevarat ce inseamna sa ai un copil. Si chiar si atunci, cand stii cu adevarat la ce sa te astepti, totul poate parea mult mai coplesitor in momentul in care copilul chiar apare in viata ta. Si, uneori, toate acele iluzii despre ideea de a fi mama sau tata sunt intrerupte de depresia postpartum.

Depresia postpartum la barbati

Desi pana nu demult se credea ca doar femeile pot suferi de depresia postpartum, aceasta se manifesta si in cazul barbatilor. 10% dintre barbatii care devin tati sufera de depresie postpartum, potrivit unui studiu efectuat de Departamentul de Pediatrie al Eastern Virginia Medical School, Norfolk (SUA), publicat recent in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane (JAMA).

Potrivit studiului, tatii ai caror neveste sufera de depresie postpartum sunt mai predispusi sa sufere, la randul lor, de aceasta afectiune.

Pentru efectuarea analizei cercetatorii au analizat peste 40 de studii realizate incepand din ianuarie 1980 si pana in octombrie 2009, analizand comportamentul a peste 28.000 de tati. Rezultatul a aratat ca 10% dintre acesti barbati au suferit de depresie postpartum, dar si ca aparitia depresiei postpartum in cazul acestora s-a declansat mai frecvent intre a treia si a sasea luna de la nasterea copilului.

Depresia postpartum afecteaza dezvoltarea emotionala a bebelusului. Acest lucru se intampla indiferent daca depresia apare in cazul mamei sau a tatalui.

“Observatia ca viitorii si proaspetii tati experimenteaza depresia atat de frecvent inseamna ca ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a imbunatati detectarea si trimiterea acestora catre specialist. Cu atat mai mult in lumina dovezilor stiintifice care arata ca depresia postpartum a tatilor poate avea efecte emotionale importante, asupra comportamentului si dezvoltarii copiilor”, lor ”, concluzioneaza autorii studiului.

Ce situatii pot duce la aparitia depresiei postpartum la barbati?

Depresia postpartum in cazul barbatilor poate aparea in urma unei sarcini sau nasteri dificile a partenerei. De asemenea, depresia mai poate aparea in cazul babatilor in momentul in care se simt neputinciosi in a-si ajuta partenerele cu dificultatile in alaptarea bebelusului sau in momentul in care simt ca nu au sprijinul familiei.

In principiu, motivele aparitiei depresiei postpartum sunt relativ aceleasi ca si in cazul femeilor.

Cum se manifesta depresia postpartum?

Simptomele depresiei sunt relativ aceleasi ca si in cazul femeilor. Se simt lipsiti de energie, nu se mai pot concentra asupra sarcinilor de serviciu si, chiar daca spre deosebire de femei isi reprima emotiile mult mai bine, simt nevoia necontrolata de a plange.

Cine poate suferi depresie postpartum?

Orice barbat care devine tata poate suferi de depresie postpartum. Cu toate acestea, exista o predispozitie mai mare de a suferi de depresie in cazul in care partenera, la randul ei, sufera de depresie. Acest lucru accentueaza angoasa barbatilor ca nu isi pot ajuta partenele de viata si ca nu dispun de sprijinul familiei.

Ce putem face in fata depresiei postpartum?

Cand vine vorba despre depresie postpartum, indiferent ca ne referim la cea suferita de femei sau de barbati, este important sa fim constienti de simptomele acesteia si sa actionam din timp. De cele mai multe ori, cateva sedinte la psiholog te pot scapa de depresia postpartum. Exista insa si cazuri in care pacientii au nevoie de ingrijiri speciale si chiar de medicamente pentru a trece peste aceasta depresie. Asta se intampla insa in special in cazul mamelor care trec prin nasteri traumatizante.

Sursa foto: piqsels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre