Si-a pierdut sotia intr-un mod tragic, iar acum le ajuta pe femeile care sufera de depresie postnatala

/ / Modificat: 2022-01-22
Si-a pierdut sotia intr-un mod tragic, iar acum le ajuta pe femeile care sufera de depresie postnatala

Povestea lui Steven D'Achille, un barbat care si-a pierdut sotia din cauza depresiei postnatale, este un exemplu perfect de cum poti transforma suferinta in ceva constructiv si cum poti ajuta oamenii sa nu mai ajunga in situatii-limita. In urma cu opt ani, sotia lui Steven si-a luat viata, din cauza ca suferea de depresie postnatala si psihoza. Barbatul a decis sa transforme toata durerea pe care a simtit-o atunci in ceva bun si a infiintat un centru de tratament care a ajutat pana in prezent peste 6.000 de mame.

Era anul 2013 cand Alexis, sotia lui Steven, a incercat sa se sinucida. Femeia suferea de depresie si psihoza si a murit la spital, doua zile mai tarziu. In ultimele doua saptamani inainte ca Alexis sa recurga la gestul extrem, ea si sotul ei au cautat ajutor pentru problema femeii la sapte spitale si centre de facilitati diferite. De fiecare data s-au lovit de o respingere. Barbatul a povestit ca sotia lui stia ca are probleme si ii era teama de ce s-ar putea intampla, dar intotdeauna se lovea de raspunsul: „du-te acasa, nu ai nimic”.

Cuplul era impreuna din 2008, iar cinci ani mai tarziu se nastea fetita lor. Sarcina a decurs fara probleme, insa nasterea a fost momentul care a daramat-o psihic pe Alexis. Micuta s-a nascut cu cordonul ombilical infasurat de mai multe ori in jurul gatului. Chiar daca bebelusul nu a avut probleme ulterior, proaspata mamica s-a confruntat cu depresie postnatala, ganduri sinucigase si halucinatii. Toate s-au transformat mai apoi in psihoza postpartum, o boala mintala rar intalnita si foarte putin cunoscuta. Femeia avea in familie un istoric de tulburare bipolara si era predispusa la probleme psihice.

„E forma mea de terapie”

Barbatul a povestit ca starea sotiei sale se degrada pe zi ce trece, chiar daca medicul ii prescrisese medicamente antidepresive. A slabit 20 de kilograme in cinci saptamani, nu putea sa manance si sa doarma, iar de aici pana la o tragedie nu a fost decat un singur pas.

La scurt timp dupa moartea lui Alexis, Steven a lansat fundatia Alexis Joy D'Achille, prin care si-a propus sa stranga bani pentru cei care se confrunta cu anxietate si tulburari de dispozitie. Apoi, in 2018, a deschis un centru pentru sanatate mintala, care oferea servicii de terapie si ingrijire copiilor, femeilor insarcinate si proaspetelor mamici, precum si membrilor familiilor acestora. Prin intermediul programului, Steven a tratat pana in prezent aproximativ 6.000 de femei.

„Pentru Alexis este prea tarziu, dar intr-o zi fiica mea, daca va vrea Dumnezeu, va avea copii si nu vreau sa se confrunte cu aceleasi blocaje. Traim in cea mai mare tara din lume, cum a putut o proaspata mama sa nu primeasca ingrijirea de care avea nevoie?” a spus Steven.

Povestea lui Alexis nu este un caz izolat, din pacate. Se estimeaza ca una din opt proaspete mamici din SUA sufera de depresie postpartum. In ciuda campaniilor care se fac, inca exista un stigmat legat de a cere ajutor specializat, in toate colturile lumii, iar specialistii si activistii se lupta ca subiectul sanatatii mintale sa nu mai fie tabu.

Sotul lui Alexis are in plan sa extinda proiectul si sa deschida mai multe centre pentru sanatatea mintala a mamelor si a femeilor insarcinate, in toata tara. El spune ca si-a facut o misiune din a ajuta cat mai multe femei care au nevoie si ca este forma lui de terapie. Isi doreste ca moartea sotiei sale sa nu fi fost in zadar. Povestea lui a impresionat o lume intreaga si a fost preluata de publicatii precum revista People, care i-a dedicat un interviu amplu.

FOTO: Facebook / Steven D'Achille

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre