Seful OMS cere ca vaccinarea copiilor sa nu devina o prioritate

/ / Modificat: 2021-05-16
Seful OMS cere ca vaccinarea copiilor sa nu devina o prioritate

Seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca vaccinarea copiilor nu ar trebui sa devina o prioritate.

Aceasta a precizat ca atentia statelor ar trebuie sa indrepte si catre alte tari sarace, care se confrunta cu grave probleme din cauza pandemiei. Directorul OMS a cerut statelor sa ia in considerare donarea dozelor de vaccin anti-Covid catre programul de distributie a serului in tarile sarace (COVAX), inainte de a incepe campania de vaccinare a copiilor. 

„Inteleg de ce unele tari doresc sa-si vaccineze copiii si adolescentii, dar in acest moment le sfatuiesc sa-si reconsidere pozitia si sa doneze dozele catre programul COVAX”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. Seful OMS spune ca situatia Indiei, de exemplu, este una foarte grava si s-ar putea confrunta cu un numar urias de decese. 

„In tarile cu venituri medii sau mici, stocurile de vaccin nu au fost suficiente nici macar pentru a imuniza lucratorii din domeniul medical, iar spitalele sunt pline”, a adaugat el.

In ce state a inceput vaccinarea copiilor 

Vaccinarea copiilor cu varsta de 12 ani si peste a inceput in Canada si SUA, cu serul Pfizer/BioNTech. Cu toate acestea, joi, Brien, directorul departamentului de imunizare, vaccinuri si produse  biologice al OMS, a spus ca doar pentru ca este autorizat un vaccin pentru copii, nu inseamna ca tarile ar trebui sa le acorde prioritate.

Vaccinurile sunt disponibile pentru adolescentii in varsta de 16 ani si peste din SUA, cei cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani fiind capabili sa se vaccineze in unele state. In Romania ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca zeci de mii de elevi cu varste cuprinse intre 16 ani si 18 ani s-au vaccinat impotriva COVID 19. 

In Romania au fost vaccinati anti-covid peste 10.000 de elevi in varsta de 16 ani, a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. De asemenea, sunt vaccinati aproximativ 14.000 de elevi care au 17 ani si circa 21.000 de elevi care au implinit 18 ani. Ministrul Educatiei a mai spus ca in prezent nu se discuta despre o campanie de vaccinare in scoli.

„Pentru a avea o campanie de vaccinare in scoli va trebui sa asteptam sa fie autorizat vaccinul pentru aceasta categorie de varsta sub 16 ani. Apoi, trebuie sa fie autorizat de cei indreptatiti in tara. Doar dupa vom avea o discutie” , a precizat ministrul Sorin Cimpeanu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre