Schimbari importante in invatamant: elevii nu vor mai putea fi exmatriculati. Ce se intampla cu mediile semestriale

/ / Modificat: 2022-07-06
Schimbari importante in invatamant: elevii nu vor mai putea fi exmatriculati. Ce se intampla cu mediile semestriale

Anul scolar 2022-2023 vine cu schimbari importante pentru elevi. Pe langa modificarea de structura a perioadei de studiu, se schimba si cateva lucruri ce tin de organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar. Ministerul Educatiei a anuntat ca a fost semnat ordinul de ministru prin care se aproba noul regulament-cadru. Acesta urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de la 1 septembrie 2022.

Una dintre cele mai importante modificari din regulament are legatura cu exmatricularea elevilor. Potrivit actului normativ, elevii care sunt inscrisi in ciclul de invatamant obligatoriu nu vor mai putea fi exmatriculati. Dreptul la invatamant este garantat prin Constitutie, astfel ca elevii nu vor mai putea fi dati afara din scoli. Exceptie fac cei care sunt inscrisi in unitati de invatamant postliceal, pentru ca acest tip de invatamant nu este obligatoriu.

O alta modificare are legatura cu mediile elevilor. Dispar cele doua semestre si, prin urmare, si mediile semestriale. Profesorii vor incheia o singura medie, la final de an scolar. Numarul de note pe care elevul trebuie sa il aiba la fiecare disciplina va fi egal cu numarul de ore saptamanale de la acea disciplina, plus trei. Cu alte cuvinte, daca un elev are patru ore de engleza pe saptamana, la final de an scolar va trebui sa aiba cei putin sapte note la acea materie.

Iata ce modificari mai sunt prevazute in noul regulament, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 septembrie.

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului scolar.

2. Reglementarea utilizarii catalogului electronic, pentru inceput, in unitati-pilot.

3. Numarul de calificative/note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de catre cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru. La fiecare disciplina numarul de calificative/note acordate anual este cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant.

4. Modul de incheiere a situatiilor scolare: la fiecare disciplina se incheie anual o singura medie, calculata ca medie aritmetica din numarul de note acordate pe parcursul anului scolar.

5. Includerea unor reglementari privind nivelul anteprescolar (crese).

6. Compatibilizarea modului de organizare si functionare a consiliilor de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar cu legislatia primara.

7. Cresterea relevantei formarii continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic si formare in cariera didactica la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, precizandu-se atributiile specifice.

8. Precizari privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispozitiilor referitoare la exmatricularea elevilor, avand in vedere faptul ca dreptul la educatie este de ordin constitutional. Prin urmare, masura exmatricularii va fi posibila numai pentru invatamantul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricarei dispozitii/trimiteri care da posibilitatea colectarii de fonduri banesti de la parintii elevilor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inceput de an scolar

Articole recomandate

Citeste si despre