Scenariul 3 de coronavirus. Ce este "scenariul 3" si ce presupune

/ / Modificat: 2020-03-13
Scenariul 3 de coronavirus. Ce este

Grupul de Comunicare Strategica informeaza ca pe teritoriul Romaniei au fost confirmate pana acum 75 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Pacientii sunt internati in spitale din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova si Constanta si se afla sub supraveghere medicala permanenta.

In aceasta situatie, Romania se apropie de scenariul 3, adica 100 de persoane infecatate cu coronavirus. 

"Mai devreme sau mai tarziu vom trece in scenariul trei. Este o certitudine. Suntem pregatiti, avem resursa umana necesara, avem paturile de terapie intensiva, inca avem consumabile, ne luptam cu orice inseamna fenomen speculativ, de aceea am blocat exportul paralel," a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.

Scenariul 3 coronavirus. Ce se intampla in scenariul 3

In scenariul 3, autoritatile iau in considerare sa declare carantina la domiciliu, nu doar in spital. In plus, s-ar putea amenaja spatii speciale, inclusiv in hoteluri.

"Este posibil sa instituim carantina si la domiciliu, cu conditii foarte stricte de paza, de monitorizare si de urmarire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv inchiriere de cladiri de hotel, in care pot carantinate persoanele si sunt, se pare, hoteluri interesate sa puna la dispozitie cladirile lor. Pentru fiecare judet se va gasi cladire de pensiune, de hotel care sa fie folosita," a declarat secretarul de stat, Raed Arafat.

Personalul din spitale va fi suplimentat, mai ales epidemiologi.  In scenariul 3 vor fi chemati medici de acasa, din turele libere. Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii a spus ca paturile de ATI, circa 4.000, vor retine acel 10% pentru a asigura suportul pentru cazurile critice, iar clinicile de boli cardiovasculare au pregatit un plaman artificial pentru a sustine cazurile grave.

"In scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din sectiile de boli infectioase, care vor fi arondate exclusiv pacientilor Covid-19. Se pregatesc in acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afectuni de boli infectioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor retine acele 10%, pe masura evolutiei situatiei, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice," a explicat Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Agerpres. 

In scenariul 3 toate clinicile de boli infectioase vor deveni strict rezervate pentru cazurile cu coronavirus. In Romania sunt aporximatin 2000 de locuri de terapie intensiva.

Ce presupune scenariul 2

Secretarul de stat a explicat ce presupune scenariul 2, cel in care se afla Romania in acest moment si presupune o transmitere in comunitate, dar sporadica. 

"In scenariului 2, inca mentinem preventia ca punct principal inaintea schimbarilor majore din spitale. Pandemia este declarata de OMS atunci cand avem epidemie pe trei continente. Avem Asia, Europa, avem si continentul american, deci suntem in pandemie declarata," a mai spus Nelu Tataru.

Autoritatile iau in calcul si scenariul 4, adica numarul cazurilor infectate cu coronavirus ar ajunge la 2000.

Taguri Coronavirus Romania

Articole recomandate

Citeste si despre