Romania si Ucraina, unite de „Podul jucariilor”. Gestul superb facut de romani pentru copiii refugiatilor ucraineni

/ / Modificat: 2022-03-18
Romania si Ucraina, unite de „Podul jucariilor”. Gestul superb facut de romani pentru copiii refugiatilor ucraineni

Traim vremuri istorice complicate, in care milioane de oameni fug din calea unui razboi nedrept, pe care nu si l-au dorit si de care nu stiu cum altfel sa se apere. Pe zi ce trece, situatia din Ucraina devine tot mai tensionata, iar cei care nu si-au parasit casele pana acum, fie stau ascunsi in buncare, fie incearca din rasputeri sa scape si sa fuga spre tarile vecine: Romania, Republica Moldova, Polonia.

In tara noastra au intrat, in cele trei saptamani de la izbucnirea razboiului, sute de mii de ucraineni, majoritatea femei si copii. Familiile au fost destramate dupa ce in Ucraina s-a instituit legea martiala si barbatii cu varste intre 18 si 60 de ani nu au mai putut sa paraseasca tara. Autoritatile de la noi au incercat sa puna la dispozitia refugiatilor tot ce au avut nevoie, de la hrana si adapost, pana la medicamente si haine.

ONG-urile si voluntarii s-au organizat, au facut liste si au trimis ajutoare la granita si catre taberele improvizate pentru refugiati. Strictul necesar a fost satisfacut, insa nu trebuie sa uitam un detaliu important: printre refugiati sunt multi copii, speriati, dezorientati, care nu inteleg de ce au trebuit sa plece de acasa. Pentru ei, politistii de frontiera si voluntarii s-au gandit sa faca un gest care sa le aduca bucurie si un zambet pe chip si au umplut podul care face legatura intre Romania si Ucraina cu jucarii.

Podul jucariilor dintre Romania si Ucraina

Podul istoric PTF Sighetu Marmatiei - PTF Solotvino, care face legatura intre Romania si Ucraina, a devenit un pod al jucariilor zilele acestea. Oamenii simpli din zona, voluntarii si politistii de frontiera au amplasat de-o parte si de alta a podului jucarii de plus, astfel incat copiii ucraineni care ajung in tara noastra sa isi ia cate o jucarie la intrare, care sa le aline putin tristetea si sa ii insoteasca in calatoria neplanificata pe care au fost nevoiti sa o faca.

„Zambetul copiilor in momentul in care isi aleg jucariile, bucuria acestora cand primesc dulciuri si fructe de la politistii de frontiera pe arterele de control parca mai alina durerea din ochii mamelor. In punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmatiei, politistii de frontiera acorda tot sprijinul necesar cetatenilor care vin in tara, dar isi indreapta atentia si spre copilasii acestor mame”, transmite, pe Facebook, Politia de Frontiera Sighetu Marmatiei.

Gestul oamenilor din zona de granita arata, inca o data, ca in marea de deznadejde si teama, exista speranta, exista motive care ii pot face pe copii sa zambeasca si, mai presus de toate, exista solidaritate si empatie. Oameni simpli care au inteles cat de mult bine poti face cu un gest mic, cat de mult conteaza pentru un copil sa aiba parte de bucurii, cand in jurul lui este doar confuzie, teama si neputinta.

Iar pentru noi, cei care avem norocul sa nu fim intr-o asemenea situatie, este inca o lectie importanta ca trebuie sa pretuim in fiecare clipa ceea ce avem si sa fim recunoscatori pentru normalitatea care ne inconjoara, pentru ca ea este sinonima cu linistea si pacea. Iar daca aveti copii, poate fi un moment bun sa ii invatati despre compasiune, solidaritate, altruism si sa ii invatati sa ofere din jucariile lor copiilor mai putini norocosi, care au fost nevoiti sa isi paraseasca jucariile de acasa, gradinita sau scoala, prietenii, parcul si sa plece alaturi de parintii lor catre o lume necunoscuta.

FOTO: Facebook / Politia de frontiera Sighetul Marmatiei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre