Romani, amendati in Germania pentru ca au plecat in vacanta impreuna cu copilul care trebuia sa mearga la scoala

/ / Modificat: 2022-05-20
Romani, amendati in Germania pentru ca au plecat in vacanta impreuna cu copilul care trebuia sa mearga la scoala

Un cuplu de romani a plecat in Germania, impreuna cu copilul, in vacanta. Nici prin cap nu le-a trecut ca ar putea primi amenda si ca vor fi interogati deoarece copilul lipseste de la scoala.

Cuplul a fost amendat pe aeroportul din Germania deoarece si-au facut copilul sa lipseasca nemotivat de la scoala.

Totul s-a petrecut pe aeroportul Allgau din Memmingen. Odata ce au coborat din avion, romanii au fost interogati de catre politisti cu privire la scopul calatoriei si motivul pentru care copilul se afla alaturi de ei, cand acesta ar fi trebuit sa fie la scoala. 

Astfel, oamenii legii au aflat ca parintii incalca dreptul la scolarizare a minorului, care a fost luat abuziv in calatorie, fara ca in tara sa fie vacanta scolara, potrivit stiridiaspora.ro.

Autoritatile germane au alertat autoritatile romane

Autoritatile germane au luat legatura cu autoritatile romane pentru a le informa despre acest caz. Autoritatea scolara responsabila din Bucuresti, urmeaza sa sesizeze la randul ei primaria, dupa care se va stabili cuantumul amenzii care este intre 500 si 5.000 de lei.

Legea scolarizarii nu se aplica in Romania

Desi in Romania exista o lege a scolarizarii, prin care parintii copiilor care lipsesc nemotivat de la scoala sunt amendati cu pana la 5.000 de lei, aceasta nu se prea aplica.

Iata ce prevede legea:

„(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.
(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar.”‘

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre