Regele Charles a ajuns in Romania, unde va ramane 5 zile. Monarhul va merge si la resedinta sa din Viscri

/ / Modificat: 2023-06-02
Regele Charles a ajuns in Romania, unde va ramane 5 zile. Monarhul va merge si la resedinta sa din Viscri

Regele Charles al III-lea a ajuns in Romania vineri, 2 iunie, acesta venind intr-o vizita privata de 5  zile, prima a unui monarh britanic in tara noastra. Majestatea Sa Regala a ajuns la Palatul Cotroceni in jurul orei 15:30, unde a fost intampinat de presedintele Klaus Iohannis.

In cadrul ceremoniei oficiale de primire a Regelui Charles, care a fost transmisa in direct pe site-ul Administratiei Prezidentiale, au fost intonate cele doua imnuri, ale Romaniei si al Marii Britanii. Apoi, monarhul britanic a primit salutul Garzii de onoare si a salutat in limba romana: „Buna ziua!”, dupa care si-a inceput discursul oficial:

„Nu pot descrie placerea pe care o am vizitand inca o data Romania! Eu cred ca au trecut 25 de ani de la prima mea vizita in aceasta tara remarcabila. Cand am venit aici, si chiar dinainte, am simtit o legatura profunda cu Romania. Regele Romainei era varul regelui Marii Britanii, iar regina Maria era, de asemenea, descendenta a familiei regale britanice. Tatal meu a fost varul regelui Mihai si au avut amintiri din copilaria comuna petrecuta aici. Asadar, pot sa spun ca intotdeauna m-am simtit acasa in RomaniaIn toti acesti ani am avut bucuria de a putea calatori prin toata tara si am intalnit romani din toate domeniile.

Am fost martor la prima mana a dezvoltarii extraordinare care a avut loc. Am fost impresionat de reprezentantii tinerei gereratii. Am fost inspirat pe oamenii pe care i-am intalnit, care lucreaza neobosit pentru ceilaltiSunt eforturi de a-i sprijini pe tineri. Inca din anii 90 am devenit prietenii lor.

Este atat de impresionant sa vezi cati voluntari lucreaza an de an cu atata dragoste si dedicare pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la pastrarea arhitecturii Romaniei. 

Am ajuns sa iubesc Romania - cultura si arta, patrimoniul, istoria, peisajele! „Tara de glorii, tara de dor”, Romania si-a pastrat padurile, peisajele rurale si modele de agricultura sustenabila. In continuare aici sunt specii care au disparut din EuropaPretuiesc prietenii din Romania. Sunt foarte recunoscator pentru numerosii oameni care fac bine pentru comunitatile din toata taraAm putut de asemenea sa vad in Romania un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina.

Am venit in Romania atatia ani pentru ca am simtit apropierea de poporul roman, pentru suferintele din cel de al doilea razboi mondial si am tinut sa amintesc oamenilor de ce Romania e o tara atat de populara.

Azi nu mai e nevoie sa amintim oamenilor, pentru ca din ce in ce mai multi britanici vin in Romania. Legaturile noastre de prietenie sunt mai puternice astazi decat oricand de-a lungul istoriei si abia astept sa imi joc si eu rolul in strangerea lor si mai puternica in viitor”, a sunat discursul regelui Charles al III-lea. 

Potrivit agendei presedintelui Klaus Iohannis, dupa ceremonia primirii oficiale, cei doi au avut convorbiri tete-a-tete, iar apoi o intalnire cu autoritatile statului, reprezentantii societatii civile si Corpul Diplomatic.

Vizita privata a regelui Charles al III-lea in Romania va dura 5 zile, mult mai mult decat se estima initial. Potrivit Europa Libera, toate informatiile legate de vizita monarhylui britanic in Romania estimau o durata de maxim doua zile a vizitei, cu o componenta de curtoazie oficiala, la Palatul Cotroceni si o componenta privata.

„Se implinesc 25 de ani de cand regele nostru a vizitat Romania pentru prima data, in 1998, si va fi pentru prima data cand un monarh britanic viziteaza Romania, dar de aceasta data va fi o vizita privata, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Printul de Wales le-a avut in Romania. Intelegem ce inseamna o vizita privata: ca de fiecare data, se va intalni cu presedintele, ca gest de curtoazie”, a spus Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. 

„Dupa ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut ca are diverse proiecte in care s-a implicat de-a lungul anilor si vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri si ma astept sa existe asa ceva, cu aceasta ocazie, dar vor fi intalniri private”, a mai adaugat acesta. 

Cand ajunge Regele Charles la Viscri

Regele Charles al III-lea va ajunge la Viscri, locul sau de suflet, pe 6 iunie - aceasta fiind si ultima zi a sederii sale in Romania, precizeaza surse din administratia locala de care apartine satul brasovean. Vizita la Viscri va fi una scurta, de doar cateva ore, si va include vizitarea celebrei case albastre de la numarul 163, precum si o vizita la una din bisericile-monument din zona. 

Deja sute de turisti si-au luat cazare la Viscri in asteptarea Regelui Charles. Toate pensiunile din zona sunt ocupate in vacanta de Rusalii, care se suprapune cu vizita monarhului britanic. Pentru vizitatorii de o zi, in Viscri este amenajata parcare, unde turistii isi pot lasa masinile pentru a nu aglomera satul. 

Regele Charles va vizita, cel mai probabil, si proprietatile sale de la Valea Zalanului, comuna Malnas, in judetul Covasna. Itinerariul detaliat al vizitei sale nu este, insa, cunoscut.

Ultima vizita a actualului rege Charles al III-lea in Romania a avut loc, in calitate de print mostenitor al tronului britanic, in mai 2022. Charles al III-lea a fost incoronat pe 6 mai 2023 ca rege al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si al altor 14 tari, inclusiv Canada, Australia si Bahamas.

  • Surse: hotnews.ro, europalibera.ro, digi24.ro, presidency.ro
  • Foto: Twitter @KlausIohannis

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre