Raport ALARMANT. Un copil mic din trei sufera de foame sau de obezitate

/ / Modificat: 2019-10-16
Raport ALARMANT. Un copil mic din trei sufera de foame sau de obezitate

Un numar foarte mare de copii sufera consecintele alimentatiei deficitare sau a lipsei de alimente, a avertizat UNICEF intr-un nou raport cu privire la copii, alimentatie si nutritie.

Concret, cel putin un copil din 3 cu varsta mai mica de cinci ani (peste 200 de milioane) este fie subnutrit, fie supraponderal. Aproape doi din 3 copii cu varste intre sase luni si doi ani nu primesc alimentele necesare pentru a sustine dezvoltarea rapida a corpurilor si creierelor lor in aceasta perioada a vietii. 

"Acest fapt ii expune multor riscuri, cum sunt: dezvoltarea insuficienta a creierului, capacitate slaba de invatare, imunitate scazuta, infectii frecvente si, in multe cazuri, deces," se arata in comunicatul de presa remis Copilul.ro

Povara tripla a malnutritiei 

Raportul "Starea copiilor lumii 2019: Copii, alimentatie si nutritie" reprezinta cea mai cuprinzatoare analiza realizata in secolul XXI cu privire la malnutritia la cedi mici in toate formele sale. Raportul descrie povara tripla a malnutritiei: subnutritia, "foamea ascunsa," determinata de lipsa substantelor nutritive esentiale, si supraponderalitatea in randul copiilor cu varsta de sub cinci ani, aratand ca, in lume: 

  • - 149 de milioane de copii sunt subdezvoltati sau prea scunzi pentru varsta lor; 
  • - 50 de milioane de copii sunt epuizati sau prea slabi pentru inaltimea lor; - 340 de milioane de copii (unu din doi) sufera de carente de vitamine si substante nutritive esentiale, cum sunt vitamina A si fierul;
  • - 40 de milioane de copii sunt supraponderali sau obezi (in Romania, in 2016, 25% dintre copiii si adolescentii cu varste intre 5 si 19 ani erau supraponderali).

Alimentatia deficitara incepe din primele zile ale vietii copilului. Desi alaptarea poate salva vieti, doar 42% dintre micutii cu varsta de sub sase luni sunt hraniti doar cu lapte matern si din ce in ce mai multi primesc lapte praf. Intre 2008 si 2013, vanzarile de formule pe baza de lapte pentru copiii mici au crescut cu 72% in tari cu venituri medii-superioare, cum sunt Brazilia, China si Turcia, in mare parte din cauza unui marketing incorect si a unor politici si programe slabe de protectie, promovare si sprijinire a alaptarii. 

Alimentatie necorespunzatoare

Conform raportului, in jurul varstei de sase luni, cand regimul alimentar al copiilor incepe sa fie diversificat cu alte alimente solide si lichide, prea multi dintre acestia primesc o alimentatie necorespunzatoare. La nivel mondial, aproape 45% dintre copiii cu varste intre sase luni si doi ani nu primesc deloc fructe sau legume. Aproape 60% nu mananca deloc oua, produse lactate, peste sau carne.  

"Pe masura ce copiii cresc, expunerea lor la alimente nesanatoase ia proportii alarmante, in mare parte din cauza marketingului si reclamei incorecte, abundentei de alimente ultra-procesate in orase, dar si in mediul rural, precum si a accesului sporit la fast food si bauturi cu continut mare de zahar."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raport unicef

Articole recomandate

Citeste si despre