In ce tara traiesc cei mai fericiti copii din lume, potrivit unui studiu UNICEF

/ / Modificat: 2023-02-20
In ce tara traiesc cei mai fericiti copii din lume, potrivit unui studiu UNICEF

Fericirea copiilor depinde de mai multi factori si este dificil de cuantificat. Cu toate acestea, organizatia UNICEF a derulat un studiu pentru a stabili in ce tara sunt cei mai fericiti copii din lume. In urma cercetarii, s-a ajuns la concluzia ca micutii din Olanda sunt cei mai fericiti. Care este explicatia cercetatorilor?

Specialistii din cadrul UNICEF din Germania au realizat acest studiu. Nu este insa prima incercare de a stabili unde traiesc cei mai fericiti copii din lume. In trecut, si alte organizatii precum Child Poverty Action Group din Marea Britanie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF International au derulat cercetari similare care au dus la aceeasi concluzie: Olanda este tara care ofera cele mai bune conditii pentru cresterea si dezvoltarea copiilor. In ceea ce ii priveste pe adulti, se pare ca in Danemarca traiesc cei mai fericiti oameni.

Motivul pentru care copiii olandezi sunt fericiti are legatura atat cu educatia pe care o primesc in cadru organizat, cat si cu felul in care se dezvolta in sanul familiei. Psihologul olandez Ellen de Bruin, autoarea cartii „Femeile olandeze nu sufera de depresie” explica faptul ca alegerile personale le fac pe mamele olandeze sa fie relaxate si linistite, motiv pentru care si copiii lor cresc la fel. Libertatea de exprimare si, in general, drepturile si libertatile de care se bucura olandezii pe mai multe planuri ii fac sa fie relaxati si deschisi, explica specialista.

Sistemul de invatamant olandez ii face pe copii sa fie relaxati

In Olanda, sistemul de predare si evaluare nu este unul care sa ii streseze pe copii. Micutii sunt incurajati sa se bucure de experienta invatarii, iar temele pentru acasa sunt putine si deloc grele, pentru a nu le rapi din timpul liber. In plus, competitivitatea nu este incurajata, iar copiii sunt testati pentru a se stabili ce inclinatii au, astfel incat sa fie indrumati in directia potrivita.

La finalul ciclului primar, in jurul varstei de 12 ani, copiii olandezi dau un test pentru a li se descoperi abilitatile. In functie de acestea, copiii sunt indrumati astfel incat sa isi dezvolte latura care ii intereseaza. Parintii petrec mult timp alaturi de copiii lor, le asculta parerile si tin cont de ceea ce acestia isi doresc.

Guvernul din Olanda ofera angajatilor part-time drepturi egale cu ale angajatilor full-time. Acest lucru ii incurajeaza pe multi parinti sa lucreze full-time 4 zile pe saptamana, in timp ce o zi le-o pot dedica copiilor lor in totalitate. Acest lucru inseamna ca micutii petrec o zi in plus cu unul dintre parinti sau cu ambii, pe langa cele doua zile de weekend.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raport unicef Studiu salvati copiii Copii fericiti

Articole recomandate

Citeste si despre