Raluca Turcan, semnal de alarma! Primul an in care se nasc mai multi copii romani in strainatate decat in tara

/ / Modificat: 2021-08-03
Raluca Turcan, semnal de alarma! Primul an in care se nasc mai multi copii romani in strainatate decat in tara

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, treage un semnal de alarma. Aceasta a anuntat astazi ca este primul an in care s-au nascut mai multi copii din parinti romani peste granita decat in tara.

Raluca Turcan a precizat ca acest lucru este dramatic si trage un semnal de alarma precizand ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru a-i face pe romani sa se intoarca in tara. Declaratiile au fost facute in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Constanta.

“Exista cifre, insa, ca urmare a liberei circulatii a persoanelor in spatiul european este foarte riscant sa spui aceasta este cifra. Da, avem cifre care ne spun cati lucratori sunt in Germania, in Spania, in Italia si in alte tari, exista o estimare de aproximativ intre 600.000 si 800.000, dar ca principiu nu va pot garanta ca aceasta este cifra exacta. Ceea ce este foarte mult”, a afirmat Turcan, potrivit ziare.com.

Raluca turcan a precizat ca acest lucru a dus la nasterea mai multor copii din familii de romani in strainatate decat in tara.
“Am avut deplasari in strainatate, ultima deplasare pe care am avut-o a fost in Spania si acolo deja sunt comunitati de romani decise sa ramana in Spania, au copiii deja inclusi in sistemul de educatie. Cea mai apropiata perspectiva pe care ei o au de a se intoarce in Romania este la pensie.

Lucru care ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit si pentru prima data anul acesta avem mai multi copii nascuti in strainatate decat in tara. Ceea ce pentru noi este dramatic. Si atunci obligati moral in fiecare zi sa tragem, sa aducem romanii in tara. Sunt familii sparte, sunt comunitati pur si simplu dezmembrate pentru ca mare parte dintre locuitorii de acolo au ales sa lucreze in strainatate”, a explicat ministrul Muncii.

Raluca Turcan cere modificari guvernului pentru ca romanii sa se reintoarca in tara

Deoarece situatia in care ne aflam este una critica pentru tara noastra, Raluca Turcan cere sa se ia masuri imediate de catre guvern pentru a favoriza intoarcerea romanilor in tara. Printre acestea propune marirea salariilor, calificari mai bune pentru muncitor si dezvoltarea rapida a infrastructurii.

“Si solutiile sunt urmatoarele, la care lucram, dar efectele nu apar peste noapte: sa fie mai bine platiti in tara. Romanii vor incepe sa isi puna problema sa se intoarca in tara atunci cand salariile vor fi mai bune si de asemenea cand forta de munca va fi mai bine pregatita. Cei din strainatate au un avantaj ca de acolo vin de la munca.

Salariile mai bune, calificare mai buna si in acelasi timp servicii publice de calitate. Sunt situatii in care castiga aproximativ la fel in strainatate cu cat ar castiga in tara, insa sistemul de educatie functioneaza mai bine, sistemul de sanatate functioneaza mai bine, infrastructura nu se compara si alte servicii publice sunt de asemenea mai de calitate. Si aici este obligatia a intregului Guvenrul nu poate fi rezolvata de un singur ministru”, a mai precizat Raluca Turcan potrivit sursei citate.

Sursa foto: digi24.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre