Profesorii, greva de avertisment. Care sunt nemultumirile cadrelor didactice

/ / Modificat: 2022-01-19
Profesorii, greva de avertisment. Care sunt nemultumirile cadrelor didactice

Profesorii din invatamantul preuniversitar nu au predat miercuri in scoli, nemultumiti de salariile mici si de faptul ca nu le-au fost platite orele suplimentare. Protestul a durat doua ore, intre 11.00 si 13.00, iar in acest interval profesorii doar au supravegheat elevii, fara sa le predea. 

Aceasta decizie a incetarii temporare a activitatii a fost luata de FSLI si de FSE "Spiru Haret" dupa referendumul intern desfasurat de cele doua organizatii in perioada 17 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022.

Cele doua organizatii sindicale sustin ca guvernul a refuzat negocierile cu reprezentantii lor si nu au luat masuri concrete care sa raspunda nemultumirilor lor.

Care sunt cerintele sindicatului de invatamant: 

  • acordarea de la inceputul anului curent a salariilor de baza prevazute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din invatamant (cadre didactice, personal didactic auxiliar si nedidactic);
  • alocarea procentului de 6% din PIB pentru finantarea educatiei;
  • adoptarea unei masuri legislative reparatorii prin care intregul personal didactic sa beneficieze de calculul si plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform transelor de vechime in invatamant (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorari/cresteri salariale (incepand cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
  • acordarea sporurilor pentru conditii de munca prevazute de Regulamentele emise in baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • plata orelor suplimentare pentru munca prestata de personalul didactic auxiliar si nedidactic peste timpul normal de munca;
  • suplimentarea numarului de posturi didactice auxiliare si nedidactice necesare pentru ca unitatile de invatamant sa isi desfasoare activitatea in conditii cat mai bune. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesori copii Greva educatie 2023 Greva profesorilor

Articole recomandate

Citeste si despre