Prima tara din Europa in care femeile vor beneficia de „concediu menstrual”

/ / Modificat: 2022-05-19
Prima tara din Europa in care femeile vor beneficia de „concediu menstrual”

Spania ar putea deveni prima tara europeana care introduce „concediul menstrual”, daca legea propusa de Guvern va fi adoptata in Parlament. Astfel de concedii medicale temporare exista deja in unele tari din Africa si Asia.

Guvernul din Spania a propus Parlamentului adoptarea unui proiect de lege care prevede acordarea de concediu medical femeilor care sufera de menstruatii dureroase. Initiativa legislativa este o premiera in Europa si stabileste clar conditiile in care femeile vor beneficia de „concediul menstrual” platit de stat.

„Vom fi prima tara europeana care instituie un concediu medical temporar, finantat integral de stat, pentru menstruatii durerase si incapacitante”, a anuntat ministrul Egalitatii din Spania, Irene Montero.

Cum se acorda si cat va dura concediul menstrual

Pentru acordarea concediului medical pentru perioada menstruatiei va fi nevoie de un consult medical. Desi initial se vorbea despre trei zile libere platite, maxim cinci in situatii speciale, pentru femeile cu menstruatii care le impiedica sa isi desfasoare normal activitatea, in forma finala a proiectului se specifica faptul ca „nu va exista o durata limitata”.

Masuri similare celei ce va fi supuse la vot in Parlamentul spaniol sunt deja in vigoare in tari precum Japonia, Zambia sau Indonezia.

Masura acordarii concediului menstrual este doar una dintre cele prevazute intr-un proiect de lege de anvergura, alaturi de masuri pentru consolidare accesului la avort in spitale publice. Desi intreruperea de sarcina este legala in Spania, multi medici invoca probleme de constiinta atunci cand refuza sa efectueze avorturi. Totodata, tinerele cu varsta intre 16 si 17 ani au nevoie, in prezent, de acordul parintilor pentru a face intrerupere de sarcina, prevedere care ar urma sa fie inlaturata daca legea va fi adoptata.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre