Pret gaz natural - ce contine factura la gaz, cum sa faci calcule si comparatii preturi furnizori

/ / Modificat: 2021-06-25
Pret gaz natural - ce contine factura la gaz, cum sa faci calcule si comparatii preturi furnizori

Unul dintre subiectele momentului in Romania este disponibilitatea pentru consumatorii casnici de a-si alege furnizorul de gaz sau / si energie electrica, dupa bunul plac, pe piata libera. Nu mai exista astfel consumatori "captivi", oricine se poate muta de la un furnizor la altul printr-o simpla schimbare birocratica, gratuita, care se poate face chiar online (fara intrerupere de servicii, fara interventie fizica la echipamente, fara stres). In aceste conditii, romanii sunt interesati de cel mai bun pret la gaze si curent electric, iar furnizorii se promoveaza cu fel de fel de oferte.

Cum sa alegi istet, comparand pretul la gaz natural spre exemplu intre mai multi furnizori de pe piata? Evita orice posibile capcane si alege corect, intelegand ce contine factura la gaz. Consumatorii trebuie sa stie ca, de fapt, mai putin de jumatate din costul platit pe factura este reprezentat de pretul real al energie. Restul sunt tarife reglementate de stat - prin Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) - pentru transport si distributie gaze, costuri la fel la toti furnizorii cu care ai putea colabora.

Pentru a calcula consumul de gaz natural si un pret mc gaz, ne intereseaza consumul de gaz - valoarea index afisata pe contor, masurata in metri cubi. Consumatorul plateste energia (in MWh) calculata prin inmultirea volumului de gaze consumat intr-o perioada cu puterea calorica a gazelor naturale (KWh), cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale, cu pretul unitar al gazului (lei/MWh). Poti folosi instrumentele disponibile online pentru estimare cost factura gaze naturale (si energie electrica), precum calculatorul de factura de pe website-ul celor de la Nova Power & Gas, unul dintre furnizorii populari in ultima perioada, cu ample campanii de promovare online.

ANRE recomanda tuturor consumatorilor casnici sa foloseasca online comparatorul de tarife, disponibil pe site-ul oficial al Autoritatii, unde sunt afisate preturile la zi din ofertele concurentiale ale tuturor furnizorilor de pe piata de gaze naturale. Mai departe, daca verifici diverse oferte pe website-urile furnizorilor, ai grija la comparatii - preturile in aceleasi unitati de masura, cu sau fara TVA, cu sau fara tarife reglementate incluse. Cauta sa vezi preturile finale, caci acestea sunt cele care te intereseaza cu adevarat - ceea ce vei regasi pe factura.

Spre exemplu, Nova Power & Gas propune oferte in functie de perioada contractuala aleasa, cu tarif fix garantat de la semnarea contractului. Exista variante cu sau fara abonament zilnic. Fiecare poate alege optiunea pe care o considera favorabila. "in functie de pachetul ales, pretul gazului pe kw/h este intre 0.099 RON - 0.139 RON fara TVA si fara tarife reglementate, insa vei gasi toate preturile totale in sectiunea de oferte, de unde iti poti calcula singur costurile finale. Trebuie doar sa incarci un minimum de documente necesare ti poti semna online contractul. De restul procedurilor se ocupa echipa Nova", se mentioneaza pe blogul companiei, unde pot fi gasite diverse informatii practice pentru consumatori.

Este bine sa colaborezi cu un furnizor care iti ofera in mod gratuit si cont de client pe platforma sa web, unde sa regasesti si sa poti studia oricand facturile emise in ultima perioada. Online vei putea de asemenea sa introduci indexul lunar pentru gaz sau / si curent electric si sa faci platile facturilor fara niciun comision, in maxima siguranta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre