Povestea adevarata a lui Mos Craciun

/ / Modificat: 2018-12-24
Povestea adevarata a lui Mos Craciun

Cine este acest batranel caruia mii de copii din intreaga lume ii scriu o scrisoare povestindu-i cum s-au comportat si cerandu-i un cadou de Craciun? Iata adevarata poveste a lui Mos Craciun.

Legenda adevarata a lui Mos Craciun

Povestea spune ca Nicolás de Bari s-a nascut in secolul al patrulea in Patara, un oraa din districtul Lycia, unde este acum Turcia, intr-o familie bogata si educata.Inca din copilaria sa, Nicolás a dat dovada de bunatate si generozitatea sa fata de cei mai saraci, intotdeauna preocupat de binele celorlalti. Fiind inca foarte tanar, baiatul si-a pierdut parintii, din cauza ciumei si a devenit mostenitorul unei mari avere.

La varsta de 19 ani, Nicolás a decis sa-si dea tot bogatia celor nevoiasi si sa mearga la Mira impreuna cu unchiul sau, pentru a se dedica preotiei.A fost numit episcop si a devenit sfant patron al Turciei, Greciei si Rusiei.

De asemenea, el a fost numit Patron al marinarilor, deoarece se spune ca, fiind impreuna cu ei, in mijlocul unei furtuni teribile in largul marii si vazandu-se pierduti, acesta a inceput sa se roage si sa-i ceara ajutorul lui Dumnezeu, iar apele s-au calmat.

San Nicolás a murit pe data de 6 decembrie a anului 345. Pentru ca data este foarte aproape de Craciun, s-a hotarat ca acest sfant ar fi o figura perfecta pentru a distribui daruri copiilor in ziua de Craciun.

Din secolul al VI-lea, in cinstea sa au fost construite temple, iar in 1087 ramasitele sale au fost duse la Bari, în Italia.Mai tarziu, in secolul al XII-lea, traditia catolica a lui San Nicolás s-a raspandit in Europa, iar in secolul al XVII-lea, emigrantii olandezi au adus obiceiurile in Statele Unite, unde, de obicei Mos Craciun este asteptat cu prajituri de casa si un pahar cu lapte.

Apropo, ca o curiozitate, numele Mos Craciun a fost creat dupa numele sfantului in germana, San Nikolaus.

Aparitia lui San Nicolás de Bari era foarte diferita de cea atribuita lui astazi: el era subtire si inalt. Iar faptul ca il reprezinta intotdeauna un sac si are reputatia de a darui cadouri se datoreaza faptului ca sfantul stia ca fiica unuia dintre vecinii sai se casatorea si tatal sau nu avea bani pentru zestre. Asa ca, a decis sa-i dea o punga cu monede de aur. Astfel, nunta putea fi sarbatorita si, de atunci, obiceiul schimbului de cadouri la Craciun a castigat o mare popularitate.

Santa Claus, o imagine moderna

Desi legenda lui Mos Craciun este veche si complexa si vine in mare parte din San Nicolás, imaginea de familie a batranelului cu sanie, reni si daruri este o inventie americana. In 1823, scriitorul englez Clement Moore a scris poezia "O vizita a Sfantului Nicolae", imaginandu-se ca Mos Craciun traversa cerul intr-un sania purtata de cel putin noua reni - Rudolph, Donner, Blitcher, Comet, Cupidon, Brilliant, Danzante, Centella și Zorro - si nu ca el a impartit darurile pe jos sau calarind un cal asa cum fusese acceptat pana atunci.

Americanii sunt, de asemenea, cei care i-au dat aspectul actual. In 1931, un brand renumit de bauturi racoritoare i-a cerut caricaturistuluiThomas Nast sa deseneze un Mos Craciun a carui imagine sa fie mai aproape de oameni pentru campania sa, cu ocazia acestei sarbatori. Acesta este modul in care Mos Craciun imbracat in rosu, cu o curea si cizme negre, a ramas pana astazi in imaginatia populara.

Pana in prezent, povestea spune ca Santa locuieste la Polul Nord, alaturi de doamna Noel si de un grup de spiridusi care fac jucarii pe care copiii din întreaga lume le doresc. Cand vine noaptea 24 decembrie, Mos Craciun isi pune toate darurile intr-un sac si calatoreste prin toata lumea pentru a lasa darurile micutilor sub pomul de Craciun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mos craciun Legenda lui mos craciun Cadouri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre